LO till Alliansledarna: ”Skamligt av er”

SD:s besked om att man tänker fälla regeringens budgetförslag mottogs med ilska bland regeringsrepresentanter.

Miljöpartiets Åsa Romson, vice statsminister och miljöminister, vädjar om humanism.

LO twittrar till Alliansledarna: "Det är skamligt av er".

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson lämnade vid 17-tiden beskedet att SD tänker fälla regeringens budgetförslag i riksdagsomröstningen imorgon.

Romson: Stå upp för humanism

Kort därefter skrev vice statsminister och miljöminister Åsa Romson (MP) sin reaktion på Twitter:

"SD vill framtvinga en främlingsfientlig politik genom högt spel i riksdagen. Alla som står upp för öppenhet och humanism behöver nu visa det."

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) kräver nu svar från de borgerliga partierna:

– Är de beredda att samarbeta och ta ansvar för Sveriges bästa? Ingen gynnas av parlamentariskt kaos. Om SD inte ska få styra krävs gemensamt ansvarstagande från alla andra partier, säger hon till Aftonbladet.

Sjöstedt: Bollen hos Alliansen

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet:

– Jag tycker det är oansvarigt. De vill skapa kris och kaos för att de vill hamna i centrum och ha ett politiskt maktspel. De som får betala priset för det är de ensamstående föräldrar som skulle fått det bättre, de pensionärer som äntligen skulle få sänkt skatt och höjt bostadstillägg. Det här visar att deras tal om att värna pensionärerna är rent hyckleri. De får sig ett rejält slag i ansiktet av SD.

Sjöstedt säger att bollen nu ligger hos Allianspartierna.

– Är de beredda att styra med SD för att få igenom sin budget, vill de ha nyval eller kommer de ta sitt förnuft till fånga för att försöka hitta en lösning.

Sjöstedt ser möjlighet till återremittering.

LO till Alliansen: Skamligt av er

LO skriver på sitt twitterkonto:

"SD och de borgerliga i cynisk maktallians. Det är LO-medlemmarna som får ta smällen" och twittrar direkt till Alliansledarna Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M): "Ni tillsammans med SD – otroligt skamligt maktspel. Ta ert ansvar för Sverige!"

Texten uppdateras

Publisert: