SD till pensionärerna: Ni borde uppmana Löfven istället för oss

avAnette Holmqvist

1 av 5 | Foto: Curt Persson, ordförande i PRO.

Nu svarar tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson (SD) på kritiken från pensionärsorganisationerna.

Och kritiserar samtidigt regeringen för att sänka skatten för pensionärer i ena änden och höja i den andra.

– En befängd jämförelse, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Budgetbråket inför nästa veckas riksdagsomröstning går vidare. I dag tar fyra pensionärsorganisationer ställning i frågan och menar att SD gör fel om man fäller Stefan Löfvens budget, då den innehåller sänkt pensionärsskatt och satsningar på äldrevård.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att man ska stödja sin egen budget, som kommer att falla i den första omröstningen. Därmed kommer det rödgröna alternativet att ställas emot Alliansens i den avgörande omgången.

SD, som är vågmästare, har att att välja på att helt lägga ned sina röster, vilket skulle ge seger för regeringen. Partiet kan också aktivt stötta något av de två blocken. Inom partiet finns i dag ett starkt tryck på att man ska fälla S, MP och V-budgeten och rösta på Alliansens förslag

Karlsson svarar på kritiken

Pensionärsorganisationerna menar att den rödgröna budgeten innehåller större satsningar på de äldre. Och därför vänder de sig i ett öppet brev direkt till Mattias Karlsson, som anför SD under partiledaren Jimmie Åkessons sjukfrånvaro.

Han svarar nu på kritiken i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:

– Hur vi kommer ställa oss i budgetfrågan kommer vi att meddela på tisdag nästa vecka. Men om pensionärsorganisationerna vill ha bort pensionärsskatten borde de uppmana Stefan Löfven att rösta för vår budget som möjliggör ett avskaffande av hela pensionärsskatten redan under mandatperioden, säger han.

"Ökar beskattningen på dem som arbetar"

Mattias Karlsson framhåller dessutom att regeringen, för att finansiera den sänkta pensionärsskatten, i stället höjer skatten på äldre som arbetar.

– Sammanlagt ökar man beskattningen av pensionärskollektivet med 360 miljoner i sin budget vilket vi motsätter oss, säger han.

Vidare menar Karlsson att det är svårt att bedöma S-löftet om pensionärsskatten.

– Det är också svårt att ta ställning till Socialdemokraterna utfästelser att någon gång i framtiden kanske 2020 utjämna skatteskillnaden mellan lön och pension då man har en ekonomisk kalkyl som består av luftslott då man ännu inte tagit höjd för de ökade migrationskostnaderna.

Magdalena Andersson: "Befängd jämförelse"

Finansminister Magdalena Andersson (S) är mycket frågande till SD:s agerande. Hon menar att partiet var "väldigt aggressivt" i valrörelsen kring pensionärsskatten och ändå överväger man just nu att fälla regeringens satsningar i frågan.

– Man överväger att bryta praxis för att rösta på ett förslag som innebär att man inte sänker pensionärsskatten ett enda öre under hela mandatperioden. Jag tror de skulle få väldigt svårt att förklara det för sina väljare, säger hon.

Finansministern menar att regeringens budgetalternativ är bäst för de äldre i samhället. Mattias Karlssons kritik om att man samtidigt höjer skatten med 360 miljoner för äldre som arbetar viftar hon bort.

– Det är en befängd jämförelse. Det är en skatt som betalas av arbetsgivarna, jag förstår inte hur man kan jämställa en sådan skatt med en sänkt skatt för de pensionärer som har den allra lägsta pensionen. Det är ett märkligt sätt att se på våra äldre, säger Magdalena Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM