Hans bröder tvingas fly undan IS i Irak

1 av 3 | Foto: KAI REHN
Rasho Ali från Nässjö är orolig för sina bröder, den ena är i Turkiet och den andre är fast i Irak, nära gränsen till Turkiet.
NYHETER

Bara dagar efter att Rasho Ali från Nässjö kom hem från Irak tvingades båda hans bröder att fly undan terrorarmén IS.

Familjen är yazidier och har fått ett ultimatum: konvertera till islam – eller dö.

– Mat och vatten börjar ta slut, människor tigger på gatorna. De kommer att dö om det här fortsätter, säger Rasho Ali.

Han åkte till al-Shikhan på Nineveslätten i norra Irak under sommaren för att hälsa på sina bröder, som bor där med sina familjer.

Under den sista veckan som han var där, i början av augusti, var oron ständigt närvarande i staden, som hyser många yazidier och andra minoritetsgrupper som invånare, berättar Rasho Ali, som bor i Nässjö.

– Vi hade hört hur det gick för de som är fast på Sinjarberget. Det började ryktas om att IS skulle komma till al-Shikhan också.

Yazidier, vars religion baseras på zoroastrianism, ska likt flera andra minoriteter ha fått ultimatum av IS. För yazidiernas del löd det: konvertera till islam – eller dö.

”Familjer som grät”

Bara på Sinjarberget ska över 70 000 yazidier befinna sig på flykt, utan varken mat eller vatten i den 50-gradiga hettan.

Rasho Alis två bröder bestämde sig för att fly al-Shikhan innan IS skulle ta över staden. Ryktena om terrorkrigarnas framfart för sitt islamiska kalifat blev allt fler under förra veckan, det sista de hörde var att IS-män hade setts bara några kilometer utanför staden.

– Vi träffade många familjer som grät och berättade att döttrar över tio år tagits från dem, säger han.

Uppgifterna om kidnappade flickor och kvinnor kommer också från amerikanska och irakiska myndigheter. Det spekuleras i om de kan ha kidnappats av IS-milismän.

– Det som människor berättade för oss var att kvinnor och flickor hölls fångna i skolor, mer fick vi inte veta, säger Rasho Ali.

Hans ena bror har nu flytt till Turkiet.

Den andre, Suleyman Ali, befinner sig på flykt med hustrun och sina sju barn vid bergsområdet utanför staden Zakho, precis vid gränsen till Turkiet.

Dö av hunger

Familjen turas om att sova i den bil de flydde i, eller på marken.

– Jag har försökt ringa dem så ofta jag kan sedan jag kom hem i förra veckan. Min brors fru berättade om ett tiotal barn som såg ut att dö av hunger. Det finns knappt någon mat eller något vatten. Det är varmt, över 50 grader, i området. Och alla är rädda, säger Rasho Ali.

Han säger också att de kurdiska styrkorna, peshmerga, inte haft kraft att strida mot IS i al-Shikhanområdet.

– De kan inte hålla tillbaka IS, de övergav vårt folk, säger han.

Rasho Ali följer med oro nyheterna om yazidierna som är fast på Sinjarberget, omringade av IS, och fruktar för att hans brors familj ska få samma öde.

– De väntar på hjälp, vilken hjälp som helst. De är rädda för IS, de kan inte återvända till sina hem. De kommer att dö om det här fortsätter, säger han.