Flera skadade när byggnad kollapsade i New York

1 av 24
NYHETER

En byggnad i East Village på Manhattan har delvis kollapsat efter en explosion i en restaurang.

Borgmästaren i New York säger att det verkar handla om en gasexplosion.

Flera personer är allvarligt skadade, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är bara ett enda stort rökmoln, säger svenska Tove Johansson, 28, som befinner sig på platsen.

Tipsa | Aftonbladet

Olyckan inträffade i en femvåningsbyggnad på 125 2nd Avenue nära hörnet vid 7th Street strax före klockan halv fyra på eftermiddagen lokal tid.

Enligt preliminära uppgifter handlar det om en explosion som inträffat i samband med rörläggnings- och gasarbete i byggnaden. Byggnaden ska ha kollapsat samtidigt som det började brinna och totalt har fyra byggnader påverkats av explosionen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Gatan brinner”

– Vi stänger. Vi kan inte ha öppet längre. Gatan brinner, säger en kvinna som jobbar på en restaurang mittemot till Daily News.

Aftonbladets New York-korrespondent Per Bjurman rapporterar att brandlukten känns över stora delar av östra Manhattan.

Uppgifterna om antalet skadade varierar. Poliskällor till New York Post säger att 30 personer skadats, medan Fox5 har uppgifter om att minst tolv personer förts till Bellevue Hospital. Tre av dem ska vara allvarligt skadade. AP rapporterar att tillståndet ska vara kritiskt för minst två personer.

Inledande uppgifter gjorde gällande att människor saknades efter explosionen. Enligt New Yorks borgmästare, Bill de Blasio, som höll en presskonferens om händelsen så finns inget som tyder på att någon skulle vara saknad. Räddningsarbetare söker dock fortfarande i rasmassorna.

”Allvarlig nödsituation”

Omkring 130 brandmän bekämpar den eldsvåda som startade efter explosionen, skriver Daily News.

– Det här klassas som en allvarlig nödsituation, säger en taleskvinna för brandkåren i New York till tidningen.

Fotgängare och bilister uppges ha evakuerats från området.

New York-bon Tove Johansson, 28, befinner sig ungefär ett kvarter från olycksplatsen.

– Vi ser huset, men just nu är det bara ett enda stort rökmoln. Vi kom hit ganska tidigt och har sett den värsta rökutvecklingen. Det är massa människor, helikoptrar och extremt många brandbilar. Det luktar brandrök precis överallt.

Mycket stora avspärrningar

Även svenske Mischa, 26, blev vittne till händelsen. Från takterrassen på det hus som han bor i, i East Village, såg han flammor och rökmolnet från huset där explosionen inträffade. Han tog sig då närmare och kom fram till avspärrningarna.

– Det är väldigt mycket människor som tagit sig hit. Det är stora avspärrningar och brandbilar på gata efter gata. Man verkar först ha trott att det rörde sig om en gasläcka och man spärrade därför av ett mycket stort område, säger Mischa.

Paula Johansson tog sig också till avspärrningarna.

– Jag ser 25 ambulanser och 15 brandbilar där jag står, säger hon i Aftonbladets livesändning.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York