Föll mot döden - i åtta minuter

1 av 63

avErik Wiman, Staffan Dickson

NYHETER

SEYNES LES ALPES/STOCKHOLM. Planet började plötsligt tappa höjd.

Åtta minuter senare kraschade det in i berget - 150 människor dog.

Räddningsarbetet försvårades i natt när ett oväder drog in över de franska Alperna.

– Det snöar och snart är det omöjligt att ta sig dit ens till fots, säger räddningsarbetaren Yannick Bobel.

Sent i natt besökte Aftonbladet området i sydfranska Alperna där en Airbus A320 från det tyska lågprisbolaget Germanwings störtade i går förmiddag. Då pågick fortfarande ett intensivt räddningsarbete, trots att myndigheterna konstaterat att ingen av de 150 personerna ombord på planet hade överlevt. Flygbilder från katastrofområdet visar vrakdelar utspridda över flera kvadratkilometer.

Byn Senye Les Alpes fungerar som bas för den enorma räddningsstyrka som med helikoptrar, fyrhjulingar och bandvagnar tar sig till och från olycksplatsen.

400 brandmän

Omkring 400 brandmän och lika många poliser och soldater arbetar med insatsen.

– Det här är fruktansvärt och det är svårt att förstå vad som hänt, säger borgmästaren i Seyne Les Alpes, Francis Hewitt.

Det är också hit som anhöriga till offren ombord väntas komma under dagen, liksom Frankrikes president François Hollande.

Platsen där planet störtade ligger i en mycket otillgänglig bergsterräng dit inga vanliga bilvägar går. Vrakdelarna har hittats på strax över 2 000 meters höjd och räddningsarbetet försvårades ytterligare av att ett snöoväder i går kväll drog in på de höga höjderna.

– Det kommer snart att vara svårt att ta sig dit över huvud taget om inte vädret blir bättre, säger räddningsarbetaren Yannick Bobel till Aftonbladet.

”Planet är krossat”

Han hade själv varit vid olycksplatsen tidigare under dagen och beskriver det han såg som en fruktansvärd syn.

– Planet är verkligen krossat och ligger i spillror över ett enormt område. Jag såg inte några kroppar.

Flight 4U 9525 lyfte från Barcelona i Spanien klockan 10.01 med destination Düsseldorf i Tyskland.

Inom loppet av åtta minuter föll planet från 11 500 meters höjd till under 2 000 innan det försvann från radarn i södra Frankrike klockan 10.41. Klockan 10.53 upphörde sedan kontakten med franska luftfartsmyndigheter – utan att något nödrop hörts från de två piloterna.

– Något inträffade som fick planet att sjunka väldigt snabbt från sin marschhöjd, säger flygexperten och den tidigare piloten Gérard Fledzer till tidningen Le Figaro.

”Flög väldigt lågt”

Sébastien Giroud, sågverksägare i området, blev vittne till kraschen.

– Planet flög väldigt lågt, kanske bara 1 500–2 000 meter. Det verkade sjunka ännu mer och jag sa till mig själv: Det kommer inte att klara bergen, säger han till La Provence.

Pierre Polizzi, som driver en camping nära olycksplatsen, säger till nyhetsbyrån AP att han hörde en rad höga ljud i luften innan passagerarplanet kraschade.

– Det flyger ofta stridsflygplan över här, så jag tyckte att det lät som det. Jag tittade ut men kunde inte se några stridsflygplan.

Ombord på planet fanns 150 personer: 144 passagerare och 6 besättningsmän. Redan i går eftermiddag bekräftade Frankrikes premiärminister Manuel Valls att samtliga omkommit.

– En helikopter kunde landa och har bekräftat att det olyckligtvis inte fanns några överlevande, säger han enligt Reuters.

Var lugnt väder

En av planets så kallade svarta lådor – som innehåller registrerade färddata och inspelning av piloternas samtal – har hittats, men vad som orsakat olyckan var i går ännu oklart.

Amerikanska myndigheter har sagt att inget tyder på en terrorattack. Vädret i området var lugnt och kaptenen var erfaren.

ARTIKELN HANDLAR OM