Vill bli president i USA

NYHETER

Senator Ted Cruz meddelar sin kandidatur

Senator Ted Cruz vill bli USA:s president.

Nu har han som första kandidat meddelat sin kandidatur till valet nästa år.

”Jag hoppas få ert stöd”, twittrade han på måndagsmorgonen, svensk tid.

Han är senator i Texas, 44 år gammal och republikan. Redan i helgen rapporterade flera amerikanska medier att Ted Cruz kommer att tillkännage sin kandidatur under måndagen.

Det har han nu också gjort.

Därmed är han först ut bland de stora partiernas väntade kandidater inför valet 2016, skriver TT-AFP.

Publicerade kampanjfilm

Vid 04-tiden på morgonen, svensk tid, skrev senatorn själv om nyheten på mikrobloggen Twitter: ”Jag kandiderar till att bli president och jag hoppas få ert stöd”. Samtidigt publicerade han en 30 sekunder lång kampanjfilm.

CNN uppger att Cruz snabbt gjort sig ett namn sedan han tog en plats i senaten för två år sedan. Han är en både konstant och högljudd Obamakritiker och kanske mest känd för sin ståndaktiga kamp mot ”Obamacare” 2013 vilket ledde till ett dödläge mellan republikaner och demokrater – och så småningom till att den amerikanska statsapparaten i 17 dagar.

Fler tänkbara kandidater

Cruz är visserligen populär i konservativa och Tea Party-kretsar, men har en bit kvar till att ha brett stöd inom partiet, visar opinionsmätningar, enligt CNN.

Flera andra republikaner har sedan tidigare antytt att de också kan komma att ställa upp, bland dem Jen Bush och senatorerna Rand Paul och Marco Rubio. Även namn som Scott Walker och Chris Christie nämns.

– 2016 ser det ut att bli gott om folk i racet, har Cruz sagt.

Hos Demokraterna finns i gengäld bara en het tänkbar kandidat, Hillary Clinton. Bakom henne kommer ingenting, sedan kanske Elizabeth Warren, Joe Biden eller John Kerry.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Ted Cruz