Nyheter

Kritikstormen mot KDU:s flyktingutspel

Av: 

Lisa Röstlund

Josefin Westin

Anette Holmqvist

NYHETER

Kritik kommer nu både utifrån – och internt – mot KDU:s flyktingutspel.

– Jag skäms, twittrar Ella Bohlin (KD).

– Det här är totalt avskyvärt, säger KD-riksdagsledamoten Désirée Pethrus till Aftonbladet.

Kritik kommer nu både utifrån och internt mot KDU-ordförande Sara Skyttedals debattartikel om att Sverige bör begränsa flyktingmottagandet.

"Totalt avskyvärt"

Désirée Pethrus (KD), riksdagsledamot och ledamot i                                                                                                  utrikesutskottet, twittrar att hon "mår illa" över artikeln.

– Jag har känt att äntligen har Kristdemokraternas flyktingpolitik fått genomslag i Alliansen. Att då föra ett teoretiskt resonemang om att det inte finns tillräckligt med bostäder och jobb. Det är totalt avskyvärt. Det ska se ut som välvilja men när man läser mellan raderna är det tvärtom, säger hon till Aftonbladet.

– Jag hoppas att det blir en officiell markering från partiet, om att man inte medverkat till att den här publiceringen. Det här är inte okej.

Szyber" Arg, besviken och irriterad"

KD-riksdagsledamoten Caroline Szyber beskriver sin reaktion:

– Jag fick huvudvärk. Det var mycket känslor. Jag blev både arg och besviken och irriterad.

–  Jag delar inte det överhuvudtaget och jag blev väldigt förvånad när jag läste det här i dag.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt att jämföra och säga att finns det inte lägenheter så ska vi inte ta emot. Ska universitet basera sina intag på hur många lägenheter som finns eller ska man basera på möjliga antal platser? Det är det som är fokus. För oss handlar det om att vi ska hjälpa människor som flyr och det behövs nu mer än någonsin.

Enligt Szyber är artikeln absolut inte förankrad hos moderpartiet.

– Jag tycker i första hand att man ska föra sådana här diskussioner internt. Inte skriva en DN debattartikel om det.

Bohlin: "Jag skäms"

KD:s toppkandidat för landstinget Ella Bohlin twittrar:

"Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?"

C-riksdagsledamoten Fredrick Federley twittrar:

"Har jobbat med detta i tolv år och aldrig sett en sådan kursomläggning. KDU ansluter sig till en linje som har betydande inflytande över dagordningen i Europa. De följer enligt boken det danska exemplet.

Hannes Hervieu, förbundsordförande för Centerstudenter, är kritisk till Skyttedals utspel. Han twittrar: "Att i ett land där vi lägger skattepengar på Operan och fotbollsarenor diskutera om vi har råd att välkomna fler som flyr från bomber...".

– Jag tycker att valrörelsen bör handla om jobb och inte om att ta emot fler eller färre flyktingar, säger han till Aftonbladet.

Fridolin: "Kalla valvindar"

MP-språkröret Gustav Fridolin säger till Aftonbladet:

– Det blåser väldigt kalla valvindar just nu. Det känns väldigt kyligt när vi som har haft lyckan att få födas i ett land som Sverige och fått så mycket gratis av det människor före oss gjort för en diskussion om att stänga ute barn som nu flyr från de värsta helveten man kan tänka sig.

Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson:

– Det är riktigt obehagligt att det kommer artiklar där människor diskuteras som hot eller problem. Att legitimera en främlingsfientlig verklighetsbeskrivning riskerar att förskjuta hela debatten i en mer främlingsfientlig riktning och öka stödet för främlingsfientliga partier.

– Det är viktigt att ännu tydligare stå upp för medmänsklighet när grundläggande respekt för mänskliga rättigheter ifrågasätts.

– Det stora problemet är inte att några få lyckas ta sig till Europa, utan det stora problemet är att människor dör på vägen  för att det inte finns någon laglig väg in.

SSU: "Det här är helt fel"

Gabriel Wikström, SSU:s ordförande, är upprörd över Sara Skyttedals utspel.
– Det är helt fel att vi ska börja diskutera att stänga dörren till Sverige. Vi är ett land som tjänat på att vara öppna och ha en generös flyktingpolitik. Det tycker jag att vi ska fortsätta med. Naturligtvis av solidariska skäl men också för att Sverige som land tjänar på öppenhet.
– Den andra delen är att Alliansen nu i åtta års tid har misslyckats med att bekämpa arbetslösheten och att bygga bort bostadsbristen. Det har inte hänt någonting. Jag förstår att det är genant för KD och jag förstår att Sara Skyttedal skäms för det, men att försöka skylla i från sig på flyktingarna är ett riktigt lågvattensmärke.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter