Valåret 2014

Fi får fyra procent i ny mätning - S och M går mot katastrofval

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Så sent som för sex dagar sedan sa Gudrun Schyman att hon kommer stötta Stefan Löfven som statminister.

Nu kommer siffrorna som ger hennes ord en ny innebörd.

Fi hamnar över riksdagsspärren i en ny mätning i Dagens Nyheter.

Sedan valet till Europaparlamentet, då Fi kom in, har partiet allt som oftast sett sina siffror landa under fyraprocentsspärren i mätning efter mätning. Men i dagens opinionsundersökning DN/Ipsos får Fi fyra procent och skulle med de siffrorna i valet komma in i riksdagen.

– Det är inte förvånande. Vi har känt av sista veckan att många svängt och sagt att de ska rösta på Fi. Men det känns givetvis jättebra, säger Veronica Svärd, riksdagskandidat för Fi, till Aftonbladet.

Samtidigt får Socialdemokraterna bara 29,7 procent i undersökningen, en minskning med 2,4 procentenheter jämfört med Ipsos förra mätning.

Men räknar man samman stödet för S, V, MP och Fi får de tillsammans över 52 procent.

– Det ser ut som om vi kan få en stark vänster men en svagare socialdemokrati, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Kommer stötta Löfven

Gudrun Schyman skrev i slutet av förra veckan en debattartikel för Dagens Arena där hon menar att Fi kommer stötta Stefan Löfven som statminister och en rödgrön regering.

– Vi är väldigt tydliga med att vi stödjer en rödgrön regering. De partierna har fler förslag för att komma till rätta med de orättvisor som finns i samhället, säger Veronica Svärd.

Tidigare i somras visade en undersökning som Aftonbladet/Sverige Tycker genomförde att många S-väljare vill se ett samarbete med Feministiskt initiativ vid en valseger. 23 procent av de tillfrågade ville då se ett rosa inslag i regeringen efter valet.

M går mot katastrofval

För allianspartierna är mätningen nattsvart läsning. Endast Kristdemokraterna går framåt och stödet för regeringspartierna är endast 36,9 procent.

Moderaterna får 21,7 procent i mätningen. Ett tapp med 8,4 procentenheter om man jämför med riksdagsvalet 2010. Står sig siffrorna är det ett större tapp än vid valet 2002, då man gick från 22,9 procent 1998 till att få endast 15,3 procent.

Stödet för Sverigedemokraterna är i stort sett oförändrat och partiet får i mätning 9,7 procent av sympatierna.

I undersökningen fick 1 463 personer svara på vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014