Apples värsta konkurrenter på plats

NYHETER

BARCELONA. Nu är det dags för utmanarna till Apples Iphones.

Alla Apples värsta konkurrenter är på plats i Barcelona för att visa sina nyheter.

I kväll visar Samsung upp sin nya Galaxy S6 som ska vända trenden.

Den årliga mobilmässan Mobile World Congress startar egentligen inte förrän i morgon.

Men redan i dag passar några tillverkare på att visa upp sina nyheter för tillresta media från hela världen.

Alla de stora tillverkarna är här. Utom Apple. Den amerikanska mobilgiganten har aldrig visat något intresse för Mobile World Congress. Men Samsung, LG, Htc, Sony, Huawei, Microsoft, ZTE, Motorola/Lenovo och många fler finns på plats.

Sedan Apple lanserade Iphone 6 och Iphone 6 Plus i september har bolaget ”ägt” mobilmarknaden. Man sålde över 70 miljoner Iphones under senaste redovisade kvartalet. Det blir 34 000 i timman, dygnet runt i tre månader. Och tog hem nästa 90 procent av vinsten från marknaden för smarta mobiler.

Det har slagit hårt mot alla konkurrenterna som nu måste visa upp modeller som kan inte bara kan matcha utan helst också överträffa Iphone 6 och 6 Plus.

För Samsung är kvällens lansering mycket viktig. Även om bolaget totalt sett säljer fler mobiler än Apple, har man inte lyckats när toppmodellerna. Samsungs Galaxy S5, som lanserades här i Barcelona för ett år sedan, har inte alls lyckats så bra som bolaget hade hoppats. Dessutom har man mött hårdare motstånd på jättemarknaden Kina. Där har lokala tillverkare som Xiamoi, ZTE och Huawei tagit allt större andelar av marknaden för billigare smarta mobiler.

För första gången på nästan tio år redovisade Samsung negativa siffror för mobildivisionen i höstas. Samtidigt som Apple går från klarhet till klarhet och nu är det högst värderade börsbolaget i världen.

Om Samsung kan ändra på det med nya Galaxymobilerna får vi veta mer om när presentationen startar 18.30.

ARTIKELN HANDLAR OM

Apple

Samsung

Iphone