Förre SD-ledaren överraskad av petningar

Foto: Christine Olsson/TT
SD:s riksdagskandidatern Tomas Morell, Katja Nyberg, Ebba Hermansson och Jonas Andersson, och i mitten Josef Fransson i Sverigedemokraternas valberedning, vid en pressträff där valberedningen presenterade förslaget till riksdagslista.
Foto: Christine Olsson/TT
Katja Nyberg.
Foto: Christine Olsson/TT
Tomas Morell.
NYHETER

Sverigedemokraternas valberedning vill byta ut nästan hälften av namnen på riksdagslistan. Ryker gör bland andra skandalomsusade Kent Ekeroth och förre SD-ledaren Mikael Jansson. Han undrar hur valberedningen tänkt.

– Det är överraskande att man tar bort så många sakpolitiska talespersoner, säger Mikael Jansson som 2005 förlorade partiledarposten till Jimmie Åkesson.

Jansson, som är partiets talesperson i försvarsfrågor, säger att han inte ger upp striden än.

– Jag kandiderar ända in till valkonferensen, säger han och syftar på partiets möte den 16–18 mars då listan ska spikas och alternativa förslag kan dyka upp.

Undvika skandaler

Josef Fransson, riksdagsledamot och talesperson för valberedningen, säger att valberedarna har gjort ett gediget förarbete. Syftet är inte minst att undvika skandaler och minska risken för politiska vildar. Sedan 2014 har fyra av partiets ledamöter hoppat av för att bli vildar och en har lämnat riksdagen sedan han dömts för brott.

– Vi har försökt göra allt som står i vår makt för att lära känna våra kandidater och plocka det bästa vi har i riket, säger Fransson.

Bland annat har valberedningen begärt in utdrag ur polisens belastningsregister om kandidaterna – registerutdrag som ska vara helt rena.

– Och vi har kollat kandidaterna på sociala medier för att undvika oväntade händelser, säger Fransson.

SD har 49 mandat nu, men opinionssiffror som skulle ge fler mandat än så om det blev valresultatet den 9 september.

Josef Fransson säger att flera av de personer som i dag finns med på listan säkert inte hade ställt upp för SD i tidigare val.

"Ett vanligt parti"

– Vi har haft en helt annan möjlighet att rekrytera människor som har kort bakgrund eller kanske ingen alls i partiet. Sverigedemokraterna har genomgått en normaliseringsprocess, vi är inte lika stigmatiserade och kontroversiella längre, vi ses alltmer som ett vanligt parti, säger Fransson.

Han lyfter fram några namn särskilt. De är den tidigare trafikpolisen Tomas Morell från Tibro, polisen Katja Nyberg från Stockholm och ungdomspedagogen Jonas Andersson från Skellefteå. Andersson arbetar med ensamkommande och har i flera år debatterat och förespråkat ålderstester offentligt. Det kändes naturligt, enligt Andersson, att svara ja när SD frågade om han ville kandidera.

Katja Nyberg, på plats 59 på listan, har varit aktiv i SD 2014. Hon arbetar som polis på Nationella operativa avdelningen (Noa) och säger att SD är det parti som driver frågor om lag och ordning på det sätt hon vill.

– Ordnings- och säkerhetsfrågor, det är där mitt hjärta ligger, säger Nyberg och nämner särskilt vikten av att satsa på att minska avhoppen inom polisen.

Listan som föreslås ger vid handen att nästan hälften av de 60 namnen är nya. Männen dominerar (70 procent) men Josef Fransson tycker att 30 procent kvinnor är godkänt, det är mer än andelen kvinnliga SD-medlemmar.