Nyheter

Polisen dementerar uppgifter om terrorattacken

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Norska säkerhetspolisen, PST, meddelar att en terroristgrupp har rest från Syrien – på väg mot Norge för att utföra en terrorattack, skriver norska TV 2.

Enligt flera källor till tv-kanalen tänker terroristerna slå till på måndag.

Men den norska polisen dementerar uppgifterna.

– Vi vet inte när det eventuella terrordådet kommer att ske. Men vi håller fortsatt hög beredskap, säger polischefen Odd Reidar Humlegård vid en presskonferens.

Det var i går som norska myndigheter varnade för att landet, inom några dagar, kan komma att drabbas av en terrorattack.

Landet har höjt säkerhetsberedskapen enormt – och tidigare i dag berättade norska säkerhetspolisens analyschef Jon Fitje Hoffmann för TV 2 att en terrorgrupp kan vara på väg mot Norge.

– PST har anledning till att tro att terrorister har rest från Syrien med målsättningen att göra en terroristattack i väst. Norge nämns specifikt, säger Hoffmann och fortsätter:

– Vi arbetar med att kontrollera om uppgifterna stämmer, men mycket tyder på att de är trovärdiga. Vi vet inte ännu var terrorgruppen kan befinna sig.

Källor: attacken sker på måndag

De senaste uppgifterna gör gällande att attacken kommer att ske redan på måndag.

Enligt flera oberoende källor till norska TV 2 har PST utarbetat en hotbildsanalys där det nämns att terrorattacken kommer att sammanfalla med Eid Al-Fitr, som markerar slutet på fastemånaden Ramadan.

I år infaller Eid Al-Fitr den 28 juli, nu på måndag.

Men polisen dementerar påståendet.

– Vi vet inte något konkret om vad hotet innebär. Det är inte tidsspecifikt eller platsspecifikt. Men vi förbereder oss för att hålla uppe beredskapen under en längre tid, säger Odd Reidar Humlegård.

Söker efter terrorister

Humlegård fortsätter berätta att de just nu söker efter terrorister – och ber allmänheten att rapportera om de ser något misstänkt.

– Vi vet inte hur dessa eventuella terrorister ser ut eller vad de tänker göra. Vi ser gärna att allmänheten hör av sig om de ser något misstänktsamt.

Säkerhetspolisen avslöjade tidigare i dag att de kände till uppgifterna om att en terroristgrupp rest från Syrien med Norge som mål redan under gårdagens presskonferens, men valde att offentliggöra det först i dag.

PST har också fått information om att terrorhotet ska vara tidsbegränsat, men Hoffmann säger att det kan finnas en risk att det inte stämmer.

– Det är inte säker fakta och kan förändras. Detta hot har inget utgångsdatum, men vi tror ändå att hotbilden inte kommer bli långvarig, säger han, enligt Aftenposten.

Säkerhetspolisen har även meddelat att de är beredda att rusta upp ännu mer och vidta allt större åtgärder om det krävs.

Läget oförändrat i Sverige

De nya uppgifterna förändrar dock inte beredskapen i Sverige, meddelar Säpo.

– Vår bedömning är att den ny informationen inte påverkar säkerhetsläget i Sverige, säger Fredrik Melder, pressekreterare på Säpo.

Men om en terrorgrupp är på väg mot Norge finns det ju en risk att de kan resa genom Sverige?

– Som sagt, vi har gjort en bedömning och den är att detta inte påverkar säkerhetsläget i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: