Nyheter

Tom knäckte 12 ägg - och fick 24 gulor

1 av 5

Snacka om äggande upplevelse.

När Tom Högberg, 48, knäckte frukostäggen såg han plötsligt dubbelt.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Foto: GUNNO RASK

När Tom Högberg, 48, på Frösön utanför Östersund skulle laga frukost fick han en äggstra överraskning. Han hade knäckt två ägg - och fått fyra gulor.

– Jag har aldrig varit med om eller hört om något liknande, säger han.

Och tvillinglyckan fortsatte. Nu har Tom kläckt samtliga 12 ägg i paketet - och alla hade dubbla gulor. Han säger att det inte är något fel på smaken. Upptäckten kunde knappast gjorts av en lämpligare person.

– Jag älskar ägg, jag är uppväxt på ägg, jag har ätit ägg i hela mitt liv. Jag kokar ägg, gör äggmackor, räkmackor med ägg, pannkakor och allt möjligt, säger Tom.

– Och nu fick man ju dubbelt för priset kan man säga.

”Inget fel”

Äggsperten Magnus Göransson, veterinär på branschorganisationen Svenska Ägg, säger att dubbla gulor är ganska vanligt när hönorna är unga.

– Det är överhuvudtaget inte alls något fel med dem, jag brukar själv köpa dem när jag är ute hos äggproducenter och barnen tycker ju att de är skojiga, säger Göransson.

Tom Högberg tror att ägg med dubbla gulor skulle kunna göra succé på de svenska matbutikernas hyllor.

– Det är ju en riktigt bra affärsidé för de som vill göra bearnaisesås. Man får ju mer valuta för pengarna då eftersom man bara använder äggulan till det, säger han.