Nyheter

– Israel sköt ihjäl flyende palestinier

Foto: JERKER IVARSSON

NYHETER

Israelisk militär har skjutit ihjäl obeväpnade civila palestinier på flykt undan bombningarna på Gazaremsan. Det uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) och säger att det kan handla om krigsbrott.

Rapporten bygger på intervjuer med civila palestinier som flytt från byn Khuzaa på södra Gazaremsan, nära israeliska gränsen, till staden Khan Yunis. Israel hade uppmanat boende i Khuzaa att lämna byn före den 21 juli, och flera som inte hade gjort det vittnar om hur de besköts av israeliska soldater. Minst två ska ha dödats och flera skadats i olika incidenter under perioden 23–25 juli.

En grupp tonåringar i Khuzaa besköts i närheten av en moské. En av dem dog och tre skadades. Enligt en av pojkarna hade de inte burit vapen och det fanns inga stridande palestinier i närheten.

"Att medvetet attackera dem är krigsbrott"

I ett hus hade över hundra civila gömt sig för att söka skydd mot bomberna. När israeliska soldater beordrade dem att komma ut sköts den man som först lämnade huset, trots att han höll armarna uppsträckta. Han skadades allvarligt av ett skott i käken.

– Att uppmana familjer att fly från strider gör dem inte till rättmätiga mål bara för att de inte kan (fly), och att medvetet attackera dem är krigsbrott, säger HRW:s regionchef Sarah Leah Whitson.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter