Fridolins attack mot regeringen

NYHETER

Gustav Fridolin: "Lärarsatsningen är allianshumor"

Foto: Gustav Fridolin går till attack mot regeringen inför kvällens skoldebatt i SVT.

Gustav Fridolin attackerar regeringen inför kvällens skoldebatt i SVT.

– Deras lärarsatsning är allianshumor.

Förra veckan presenterade Miljöpartiet en satsning på 3,75 miljarder kronor på höjda löner för alla lärare fram till 2022, en höjning på i snitt 7,5 procent första året.

"Sa att vår satsning var för liten"

Alliansen och oppositionen är sedan tidigare överens om att tillsätta 17 000 förstelärare, med högre lön. 14 000 av tjänsterna är redan tillsatta.

I går presenterade Alliansen en satsning på lärarlöner, där man utlovar 5 000 kronor i höjd lön för förstelärare. Antalet förstelärare ska också öka med 5 000, till 22 000 år 2018.

MP-språkröret Gustav Fridolin ser regeringsförslaget som ett skämt.

– Det är allianshumor. I förrgår kritiserade de Miljöpartiets satsning för att vara för liten. Vi satsar 3,75 miljarder. Alliansens satsning är 475 miljoner – om fyra år, säger han till Aftonbladet.

"Glömmer 97 procent"

Dessutom tar han upp att 5 000 lärare bara en liten andel av den totala lärarkåren, om man räknar in förskolelärare och Komvuxlärare.

– Det går till 2,6 procent av lärarkåren. Då glömmer man 97 procent av lärarna. Och glömmer man 97 procent av lärarna glömmer man också 97 procent av eleverna. Ska alla elever möta lärare som känner sig rimligt värderade, måste man satsa på alla lärare.

I kväll klockan 20.00 sänder SVT2 Utbildningsradions skoldebatt, där partiledare och skolpolitiska talespersoner deltar.

Tobé: "Falsk marknadsföring"

Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé svarar via Aftonbladet:

– Alliansen presenterar riktiga och gemensamt finansierade satsningar på lärares löner. 22 000 lärare kommer tjäna ytterligare 5 000-10 000 kronor mer i månaden och dessutom får lärare generellt högre lön i alliansstyrda kommuner.

– Fridolin lovar högre löner för Sveriges lärare, men presenterar bara en tiondel av finansieringen för att genomföra sina löften. Det är antingen falsk marknadsföring eller ett rejält steg mot oordning i ekonomin.

ARTIKELN HANDLAR OM