Nyheter

Ungdomar ska kunna dömas till fotboja

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Snart kan Beatrice Asks gamla förslag om helgfotboja för unga brottslingar bli verklighet.

En majoritet av oppositionen i justitieutskottet vill tvinga regeringen att ta fram förslag för hur det ska kunna genomföras.

Bakom förslaget om elektronisk fotboja för brottslingar över 15 år ligger en riksdagsmotion från Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna som i justitieutskottet under tisdagen fick stöd av Sverigedemokraterna.

Partierna menar att det behövs fler straffpåföljder för unga än i dag.

– När det gäller ungdomar behöver vi fler påföljder. Situationen behöver många gånger anpassas för individen. När det gäller fotboja, elektronisk övervakning, är det väldigt användbart. Du kan vara kontrollerad fast du deltar i vanliga aktiviteter som ett praktikarbete, skola eller sådant, säger Beatrice Ask (M), tidigare justititieminister och sedan valet ordförande i riksdagens justitieutskott.

Tanken är att det är unga som är dömda för brott men som lever i relativt ordnade förhållanden i övrigt som ska kunna få fotboja som straff i stället för till exempel sluten ungdomsvård.

Inget nytt förslag

Oppositionens ledamöter i justitieutskottet vill nu att regeringen ska ta fram förslag på hur fotboja för unga ska kunna införas.

Förslaget har förekommit flera gånger förut.

Redan 2009 öppnade Beatrice Ask för fotboja för unga brottslingar. Tanken då var att unga skulle kunna fortsätta gå i skolan eller jobba på dagtid, men dömas till fotboja på kvällar eller helger för att på så vis skiljas från sitt umgänge på tider då flest brott begås.

Enligt Ask har det varit svårt att genomföra förändringen, bland annat på grund av tekniska utmaningar.

– Det låter enklare än vad det är. Det har varit trögt men vi ger oss inte, vi har sett de goda effekterna där man använder fotboja nu och då tycker vi man ska kunna använda det på fler sätt än i dag, säger hon.

Brittisk förebild

Förslagan till förslaget från 2009 kom från Storbritannien, där fotboja för unga användes redan då.

Mot tisdagens beslut i utskottet reserverade sig regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet som ansåg att nya former av straffpåföljder redan utreds.

Frågan debatteras i riksdagens kammare den 12 februari.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: