Politiker utsatt för rasistattack

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Skrek "jävla neger"

1 av 3 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Arhe Hamednaca

VISBY. Riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) hade just kommit till Almedalen i går – och frågade några okända på gatan efter en adress.

– Då skrek de "Jävla neger. Åk hem! Vad gör du här?", berättar han för Aftonbladet.

Arhe Hamednaca sitter i riksdagens justitieutskott för Socialdemokraterna.

Skulle se fotboll

Han hade just kommit till Almedalen i går, och skulle gå från hotellet i Visby för att möta upp med några andra vänner och riksdagsledamöter för att se på fotboll på en pub.

– Jag var lite förvirrad och hittade inte adressen. Jag såg tre-fyra välklädda personer som jag gick fram och frågade, berättar han och fortsätter, efter en paus:

–  Då blev de plötsligt väldigt aggressiva och skrek: "Jävla neger. Åk hem! Vad gör du här?".

Han beskriver hur han backade några meter.

– Jag tog några steg tillbaka. De stod och pratade med varandra och såg argt på mig.

Sitter ensam för att tänka

Hamednaca fick ta en omväg till vännerna på puben. Där berättade han skakad om vad som hänt, och fick stöttning. Men händelsen fick honom att lämna sällskapet.

– Tankarna på det som hänt snurrade i huvudet. Jag var tvungen att grubbla, så nu sitter jag på mitt hotellrum ensam.

– Jag visste ju att Svenskarnas parti skulle vara här. Och det är inte första gången jag kallas neger eller svartskalle. Men att jag, som socialdemokrat, i mitt första steg i Almedalen ska mötas av det här. Jag blir verkligen orolig, inte för min egen del, men för oss; för samhället. Vart är vi på väg? Vart är Europa på väg?

"Har gått över en gräns"

Arhe Hamednaca har tidigare jobbat på Fryshuset med Anders Carlberg mot nazism och projektet Exit som verkar för att hjälpa personer som vill lämna högerextrema grupper.

Han reflekterar över sin nuvarande position i justitieutskottet.

– Jag är verkligen för yttrandefrihet och vet att de här växer under jord. Men att de med sina symboler och uttryck ska få härja här i Almedalen. Vad skulle Olof Palme sagt om han vetat? De har gått över en gräns.

Publicerad: