Valåret 2014

Nu blir det match igen

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Mardrömssiffror för Löfven – Reinfeldt har knappat in rejält

VISBY. Efter alla motgångar för Fredrik Reinfeldts regering – här är mätningen som visar att vinden kan ha vänt.

Alliansen knappar in rejält och alla fyra partierna är nu över riksdagsspärren, visar Afton­bladet/United Minds.

– Fortsätter vi arbeta hårt har vi en god chans att vända detta, säger Moderaternas parti­sekreterare Kent Persson.

Valåret 2014 | Aftonbladet

I dag håller Alliansledarna en gemensam presskonferens i Visby. Utspelet har de lagt på motståndaren Miljöpartiets dag.

Tuff period

Det har varit en mycket tuff vår för de fyra parti­ledarna Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD). I rader av mätningar har regeringen legat långt efter den röd­gröna oppositionen och Alliansen har dömts ut helt på många håll.

Men här kommer det första glädjebeskedet på länge för Alliansen.

I den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds knappar man in rejält och går tillsammans fram med 3,1 procentenheter.

M starkast framåt

Det är framför allt M som ryckt upp sig efter förra månadens katastrofsiffra. Partiet har nu stöd av 22,8 procent, vilket är en ökning med 3,1 procentenheter. Samtidigt sladdar Social­demokraterna, huvud­utmanaren om regeringsmakten, kraftigt och får 28,0 procent. Den lägsta siffran för Stefan Löfvens parti sedan han tog över som partiledare i januari 2012.

Totalt tappar de rödgröna 4,2 procentenheter och gapet minskar från 17,7 till 10,4 procent.

– Det visar att läget kan förändras snabbt i en val­rörelse, från ett stort underläge till ett jämnt val. Håller vi i jobbfrågan och fajtas hela vägen in i mål så har vi en god chans att vinna, säger Kent Persson.

Bra scenario

Inom Alliansen hoppas man på ett liknande scenario som 2010 då man kom igen från ett tufft underläge. Men vändningen då inleddes i maj, vilket innebär att läget är ännu mer akut den här gången.

Socialdemokraternas mål är att få minst 35 procent i valet. Partisekreteraren Carin Jämtin erkänner att det ännu inte går så bra som man hoppats.

– För att nå vårt mål måste vi ut med konkret politik och berätta om vilket samhälle vi vill ha i framtiden. Det är enda sättet att möta detta, säger hon.

”Måste gå och rösta”

Jämtin befarar att många väljare tror att valet redan är avgjort till S fördel.

– Men det är det verkligen inte och det har jag sagt länge. Vill man ha Stefan Löfven som statsminister måste man gå och rösta på oss.

Hon menar också att debatten efter EU-valet i maj har handlat om annat än partiets kärnfrågor jobb, skola och välfärd.

En annan av nyheterna i mätningen är att Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ har fortsatt medvind. För första gången i Aftonbladet/United Minds hamnar man över riksdagsspärren.

Fi en förklaring

Felix Åberg, opinionsanalytiker på United Minds, menar att mycket av mätningens resultat kan förklaras med Fi:s framgångar och den turbulens det skapat.

– Vi vet att det är fler vänstersympatisörer som överväger Fi och det är därför rimligt att utgå ifrån att de flesta av Fi:s väljare kommer från vänsterblocket, säger han.

Han menar att partiets framfart också kan vara en förklaring till att Alliansen växer.

– Det kan finnas mittenväljare som överväger S men som inte känner sig bekväma med det som sker nu och därför går tillbaka till M. Man vill ha förändring, men kanske inte så mycket förändring.

Sverigedemokraterna backar något och hamnar på 10,5 procent.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Valåret 2014 | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014