Publicerad:
Uppdaterad:

Så vill regeringen satsa på skolan

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Tidigare insatser, höjd attraktivitet för läraryrket och en mer jämlik skola.

I dag presenterade regeringen flera utbildningssatsningar som ska finnas med i den budget man lägger nästa vecka.

– På två år satsar vi lika mycket pengar på skolan som Alliansen gjorde på åtta år, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) höll i dag en gemensam pressträff i Rosenbad. Där berättade man om utbildningsnyheter ur den kommande budgeten, den nya regeringens första som ska presenteras inom kort. Regeringen är dessutom överens med Vänsterpartiet.

Satsningar på 3,4 miljarder för 2015 och 5,6 miljarder för året därefter presenterades.

"Kunskapsresultaten faller"

Löfven inledde med att gå igenom de problem regeringen i dag ser i den svenska skolan.

– Kunskapsresultaten faller, läraryrket har för låg attraktivitet och att ojämlikheten ökar. Investeringar för mer kunskap och en mer jämlik skola är en topprioritering för den nya regeringen, säger han.

Mest pengar läggs på tidigare insatser i skolan. Det handlar om mer personal och mindre grupper i förskolan, som Aftonbladet redan kunnat avslöja. Dessutom lovas fler insatser och mindre klasser i lågstadiet samt en satsning på fler speciallärare och pedagoger. Under 2015-16 handlar det totalt om 5,2 miljarder kronor.

Utbildningsminister Gustav Fridolin redogjorde också för hur läraryrkets status ska höjas. Det handlar bland annat om att man vill se bättre kompetensutveckling för lärarna och satsningar på nationella utvecklingsprogram.

Höjda lärarlöner vill man få till stånd genom förhandlingar med arbetsmarknadens parter, inför avtalsrörelsen 2016.

– Vi rullar ut pengar till högre löner redan 2016, samtalen kommer att föras under nästa år och de fackliga organisationerna tillsammans med lärarnas arbetsgivare kommer då att kunna redovisa hur det leder till högre löner, säger Fridolin.

Hur mycket mer pengar det innebär kan han dock inte svara på, då detta är en fråga för parterna.

– Om jag skulle säga det nu så kan inte de samtalen kunna äga rum, säger Fridolin.

Vill se höjda lärarlöner

För att nå målet om en mer jämlik skola vill man, precis som den förra regeringen ville, se höjda lärarlöner i skolor med tuffa förutsättningar. Dessutom vill man satsa pengar på läxhjälp och skola under loven samt en stärkt elevhälsa.

Utöver det som i dag presenteras har regeringen aviserat satsningar på höjda lärarlöner och ett kunskapslyft, som ligger utanför det som presenterades i dag.

Publicerad:
Publicerad: