Nyheter

Svartklädd man jagas i skärgården

avOskar Forsberg

Ubåtsjakten har under dagen trappats upp

1 av 36

Den militära aktiviteten i skärgården har under dagen ökat i intensitet.

Nu presenterar experten Wilhelm Agrell sin teori.

– Det mest troliga är att det handlar om en främmande undervattensoperation och att det är Ryssland som ligger bakom den, men att den kanske redan är avslutad, säger Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, till TT.

Den militära insatsen och aktiviteten i skärgården har i dag ökat. Sökområdet är det samma som under gårdagen men intensiteten i jakten har ökat.

Samma sökområde som förut

Militär personal i stridsbåtar söker systematiskt av stränderna.

– De åker med stridsbåt 90 och söker av stränderna runt Harö och Runmarö. säger Urban Andersson, Aftonbladets fotograf på plats i skärgården.

Korvetten HMS Visby ligger och bevakar längre ut i den yttre skärgården medan de mindre stridsbåtarna, bestyckade med kulsprutor, kör längs med Sandhamnsleden.

– Det är ungefär samma sökområde som de rört sig i förut.

Samtidigt som de snabba stridsbåtarna söker av öarna befinner sig korvetten HMS Sundsvall i Nämdöfjärden nordost om Dalarö.

Efter sig släpar örlogsfartyget en sonar för att lyssna av havsbotten.

Vadande man jagas

Under eftermiddagen har det cirkulerat uppgifter i media om att Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must jagar en svartklädd vadande man som setts utanför Sandön.

Enligt DN sågs mannen gå runt på skäret mellan Sandön och det militära skyddsområdet Korsö. I närheten kolliderade en militär gruppbåt med en boj i början av oktober.

– Jag arbetade med det ärendet. Alla i båten klarade sig utan allvarligare skador. Sjöpolisen tog över ärendet och haverikommissionen utreder nu olyckan, säger Anders Ekstrand, operativ ledare på kustbevakningen, till Aftonbladet.

Ekstrand uppger att försvarsmakten själva också har utrett olyckan. Det mest sannolika är att det var något fel på båten.

– Den finns just nu i ett förråd någonstans.

Oljetanker styr mot nordost

Enligt tidigare uppgifter kan målet för militärens intensiva spaningar vara en skadad rysk miniubåt.

Enligt uppgifter till Svenska dagbladet ska ett nödsamtal på ryska ha avlyssnats på torsdagen, dagen innan skärgårdsjakten inleddes.

Sedan i onsdags ligger den ryskägda oljetankern NS Concord ute på internationellt vatten, utanför Stockholms skärgård. Fatyget har sedan dess rört sig fram och tillbaka. Efter att Svenska Dagbladet i går kväll avslöjade att svenska militären höll koll på fartyget tog det kort därefter kurs österut, men senare återkom fartyget.

– Det är ju ett utsökt kvitto på vad som pågår, säger professor Wilhelm Agrell till TT.

På förmiddagen i dag hade tankern återigen svängt mot svenskt håll och vid 13-tiden var den på väg mot sydväst, i riktning mot Gotska sandön, enligt fartygsspårningssajten Marine Traffic.

Vid 15-tiden rapporterade SvD och norska Dagbladet om att ett annat ryskt fartyg, som är specialiserat för undervattenssökning och kartläggning av sjöbotten, närmar sig Stockholms skärgård.

Båten, som heter "Professor Logachev",  lämnade hamnen i Sankt Petersburg i går kväll. Den ska ha passerat Tallinn och vara på väg mot Sverige i maxfart, enligt SvD.