Rysk huvudsändare kan ha startat operationen

Av: 

Nivette Dawod

Johan Stambro

Malvina Britts

NYHETER

En militär stridsbåt körde på en rysk huvudsändare som flutit upp till ytan.

Det ska ha varit startskotten för hela den operation som Försvarsmakten nu bedriver i Stockholms skärgård, enligt en overifierad källa.

– Det är trovärdiga och rimliga uppgifter, säger Göran Frisk, pensionerad kommendör och tidigare ubåtsjägare.

I fredags ska en stridsbåt från Försvarsmakten ha kört på ett föremål i Stockholms skärgård, en form av rysk huvudsändare, som suttit fast under vatten, lossnat och flutit upp till ytan, enligt en källa.

Uppgifterna är inte verifierade, men så intressanta och initierade att de inte går att förbise.

– Det var en stridsbåt 90 som kolliderade med vad man först trodde var en u-båt, men som sedan visade sig vara en fast installation som slitit sig och flutit upp till ytan i Stockholms skärgård, säger Aftonbladets källa till reporter Johan Stambro.

Föremålet, som ska vara en halvmeter i diameter ungefär, är omhändertaget och finns nu på militärt område.

Det ska ha hittats i fredags, och varit startskottet för den operation som Försvarsmakten meddelat att man genomför i Stockholms skärgård.

Jakten handlar om sändarna

Enligt Aftonbladets källa är det framförallt fler ryska sändare som eftersöks på havsbotten just nu.

Under gårdagen spärrades ett område vid inloppet till Nynäshamn, intill Nåttarö, av för civila. Ingen fick närma sig mer än 10 000 meter under flera timmar. Från håll syntes de tre stora korvetterna HMS Visby, Sundsvall och Stockholm, och enligt Aftonbladets källa kan Försvarsmakten vid tidpunkten ha gjort flera fynd av ryska sändare.

Källan uppger att sökningen också berör mini-ubåtar och militär personal, men att den primära jakten handlar om sändarna.

Göran Frisk, pensionerad kommendör och tidigare ubåtsjägare, säger att uppgifterna är trovärdiga. Den ryska nödsignal som Svenska Dagbladet i helgen uppgett ska ha skickats i torsdags kan komma från just en sådan rysk sändare som enligt Aftonbladet har hittats i Stockholms skärgård.

– De här kommunikationsbojarna sitter fast på ubåtar. De skickar kodade signaler till satelliter om allt från dieselläckage, bränsleproblem och Spetsnazförband. Det ryska militära systemet är mycket centralt styrt, ryssarna kommunicerar systematiskt mellan varandra, säger Göran Frisk.

”Kört på en lysboj”

Sannolikheten är stor att de tre iakttagelser som Försvarsmakten bedömde som trovärdiga bevis på främmande undervattensverksamhet under söndagens presskonferens handlar om både ryska sändare – och den ubåtsbild som ”Erik”, 27, tog söder om Jungfrufjärden, tror Göran Frisk.

– Då inleder man en sådan här operation. Har kommunikationsbojar slitits av är det jobbigt för ubåten just nu.

Överbefälhavare Sverker Göranson säger att uppgifterna så vitt han känner till är felaktiga.

– Jag vet att man kört på en lysboj, något annat känner jag inte till, så jag vet inte var det kommer från, säger han.

Har ni kört på någon installation som inte är svensk?
– Jag vill inte gå in på vad vi hittat eller rapporter vi får i detalj. Därför får vi nöja oss med den redovisning vi haft. Av operativa säkerhetsskäl måste vi hålla saker för oss själva.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Frisk

Försvarsmakten