Israel kallar hem sin ambassadör i Sverige

Sverige har officiellt erkänt staten Palestina.

Nu protesterar Israel mot beslutet genom att kalla hem sin ambassadör i Stockholm.

– Vi är väldigt missnöjda med beslutet och måste tydligt markera det, säger ambassadören Isaac Bachman till Aftonbladet.

Israel kallar hem sin ambassadör från Stockholm efter att Sverige tidigare under torsdagen officiellt erkänt staten Palestina.

Till en början kallas Isaac Bachman hem till Jerusalem ”för konsultation”, men enligt den israeliska tidningen Haaretz överväger Israels utrikesminister Avigdor Lieberman även att permanent ta ambassadören ur tjänst och officiellt nedgradera landets diplomatiska relationer med Sverige.

När Aftonbladet når Isaac Bachman under torsdagskvällen befinner han sig fortfarande på Israels ambassad i Stockholm.

– Jag åker i morgon bitti.

”Sänder fel meddelande”

Han säger att Sveriges beslut att erkänna Palestina är ”ett olyckligt steg vid fel tidpunkt”.

– Vi är väldigt missnöjda med beslutet och måste tydligt markera det. Att erkänna en stat som till hälften styrs av Hamas, som betecknas som en terrororganisation av EU, är en väldigt dålig idé.

– Meddelandet som palestinierna får är: ”Vi kan vara våldsamma och aggressiva. Till och med ett väldigt seriöst land och ansvarsfull EU-medlem som Sverige erkänner oss. Så det är bara att fortsätta.”

Isaac Bachman tror dock inte på Haaretz uppgifter om att han skulle tas ur tjänst permanent.

– Jag har inte talat med Lieberman i dag, men jag tror inte att det blir så. Att bli kallad till konsultationer är en process som tar några dagar. Så det där är nog bara önsketänkande.

– I det här fallet behöver vi tänka över innebörden av Sveriges beslut och vilken påverkan det får för de bilaterala relationerna mellan länderna.

Isaac Bachman tillägger att han hoppas på goda svensk-israeliska relationer även i framtiden.

– Det vi gör nu är att visa vårt missnöje med det här beslutet, inget annat. Vi tycker att Sverige är ett neutralt, objektivt land som alltid arbetar för fred. Men erkännandet legitimerar palestiniernas avvisande hållning till förhandlingar. De dyker inte upp till förhandlingar.

Wallström: ”Del av verktygslådan”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att hon inte räknade med något annat än kritik från Israel efter erkännandet av Palestina.

– Jag har respekt för det även om jag inte delar kritiken. Det händer att ambassadörer kallas hem för konsultationer. Det är en del av den diplomatiska verktygslådan.

Om relationerna till Israel säger hon:

– Jag är övertygad om att vi båda har ett intresse av att upprätthålla våra goda bilaterala förbindelser. Jag ser fram emot att träffa min israeliske kollega – vi talades vid efter tillkännagivandet i regeringsförklaringen tidigare i oktober.

Hennes israeliske motsvarighet Avigdor Lieberman kallar erkännandet av Palestina för ”ett miserabelt beslut som stärker extrema element”.

– Det är en skam att den svenska regeringen väljer att ta ett beslut som bara orsakar skada.

Publisert: