Expert: SD spelar ett politiskt spel

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna kommer med största sannolikhet inte att fälla regeringens budget.

Men spekulationerna gör att fokus hamnar på SD.

– Det gynnar partiet, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Efter finansutskottets korta möte i morse var Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt lika hemlighetsfull som vanligt.

Han sa att det inte är omöjligt att SD kommer fälla regeringens budget. Men något definitivt besked kommer inte förrän på tisdag.

Oviljan att tala klarspråk är en medveten strategi från SD:s sida. Det anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Allt snack om att fälla eller inte fälla budgeten gör att Sverigedemokraterna hamnar i mitten av debatten. Allt ljus hamnar på dem, och det gynnas partiet av, säger han.

Ju längre osäkerheten varar, desto bättre är det för SD.

– De spelar ett relativt skickligt spel. Men mycket talar för att de kommer att lägga ner sina röster under budgetomröstningen nästa vecka, säger Jonas Hinnfors.

Invandringen är central

Det finns ett viktigt sakpolitiskt skäl som talar emot att SD skulle välja att stödja Alliansens budgetförslag, enligt Jonas Hinnfors.

– Ett väldigt viktigt tema för SD är kostnaderna för invandringen. Och på det området ligger Alliansen väldigt nära Socialdemokraterna. Det blir konstigt för SD att stödja en budget som inte innehåller stora neddragningar i kostnaderna för invandringen.

Gynnas av att vara outsiders

På längre sikt är det sannolikt att Sverigedemokraterna gynnas mer av att lägga ner sina röster. Då kan partiet behålla sin outsider-position, menar Jonas Hinnfors.

– De kan säga att de två andra budgetförslagen är ungefär lika dåliga och att SD är den enda riktiga oppsositionen. Samtidigt kan de fortsätta ha visst inflytande genom att agera som vågmästare, säger han.

Publicerad: