SD:s hot mot regeringen står kvar

avLisa Röstlund, Pär Karlsson

1 av 4

Sverigedemokraterna vill spara in 187,7 miljarder kronor på kraftigt minskad invandringen.

Men man vill inte svara på om man kommer rösta för regeringens eller Alliansens budget.

– Det är för tidigt säga än, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt till Aftonbladet.

Som Aftonbladet tidigare berättat har Sverigedemokraterna hotat med möjligheten att rösta på Alliansens budget och därmed fälla regeringens.

Det är Oscar Sjöstedt, och gruppledaren och ställföreträdare SD-ledaren Mattias Karlsson som presenterar budgeten.

De har redan meddelat att budgeten innehåller stora nedskärningar på kostnader för invandring, och satsningar på småföretag.

Kan inte svara om beräkningar

Sjöstedt tar upp regeringens besked som han menar hotar kärnkraften, och "skattechocken" som SD vänder sig emot: höjd skatt för de äldre, att fler får betalar statlig skatt och att rut-avdraget ska bort.

– Dessutom höjer man skatten på snus. Vi tror att snus är relativt mindre dåligt än annan tobak och därför ställer vi oss inte bakom det.

Oscar Sjöstedt går in på migration, och uppger att SD vill spara in 187,7 miljarder på minskad invandring.

– Det här utgör mer än hälften av vårt budgetunderlag, säger Oscar Sjöstedt.

– Vi står inför hotande systemkollaps. Migrationsverket har höjt prognosen och kommunerna vet inte hur man ska hantera mottagandeprocessen, säger Mattias Karlsson.

SD bedömer att invandringen minst på sikt kommer att minskas med 90 procent med deras politik. Hur man kommit fram till den siffran efterfrågas av journalister på plats, men Sjöstedt och Karlsson kan inte redovisa några underlag för hur man gjort beräkningarna.

Mattias Karlsson uppger att Danmarks omlagda politik 2001 innebar en minskad invandring.

– De signaler Danmark gav då gjorde att invandrarströmmarna tog andra vägar.

"Ger störst budgetutrymme"

SD vill samtidigt ge mer till bistånd.

– Vi tycker det är fel av regeringen att finansiera ökade invandringskostnader med avskrivningar från biståndet, säger Mattias Karlsson.

SD har ett budgetutrymme på strax över 300 miljarder.

– Det finns inget parti som kommer i närheten av det, men vi känner oss trygga med det, säger Oscar Sjöstedt.

Man vill återinföra krogmomsen, något som SD väntat sig stöd från S om, och ge rätt till heltid för offentliganställda.

Man vill även avskaffa den allmänna löneavgiften för mindre företag.

– Det kan stimulera jobbtillväxt, säger Mattias Karlsson.

SD vill göra en förstärkning av försvaret och rättsväsendet.

Varken Sjöstedt eller Karlsson vill svara på hur man kommer att rösta i budgetomröstningen 3 december.

– Vi tittar i första hand på helheterna och först därefter får vi analysera hur vi ska agera. Vi är för tidigt i processen för att kunna göra några utfästelser åt något håll, säger Karlsson.

Alliansen säger att de inte kommer bryta ur saker ur budgeten. Hur ser ni på det?

– Jag är lite oklart på vad de menar. För det betyder att de i praktiken inte kommer kunna följa upp sin egen politik när man sedan behandlar budgeten i det andra steget. Det är väldigt anmärkningsvärt och de inte yrkar på sina egna förslag. Om de gör det kommer jag vara noga med att påminna deras väljare om att de gjort så, säger Oscar Sjöstedt till Aftonbladet.

"Vi förlorar inte på nyval"

Mattias Karlsson vill inte svara på om han föredrar Alliansens budget framför regeringens.

– Jag har bara sett den presentationstext de lagt fram. I den finns inga tabeller i princip, siffrorna är korrelerade till deras egen vårproposition 2014, inte till regeringens förslag. Det innebär att det blir väldigt svårt att bedöma i det här läget vad satsar och sparar på, säger han till Aftonbladet.

Hur väljer ni om Alliansen satsar lika mycket som regeringen på migration-integration?

– Är siffrorna på exakt samma nivåer är det dels häpnadsväckande. Men det innebär också att det för oss blir en parameter som blir irrelevant.

Enligt Karlsson avgör andra områden som kriminalpolitik, försvarspolitik och offentligt anställdas villkor hur SD röstar i budgeten om det är så att Alliansen och regeringen lägger lika mycket på migration och integration.

Riskerar inte SD att förlora på en regeringskris, att ni tappar er vågmästarroll?

– Siffrorna hittills visar att vi är ett av få partier som inte skulle förlora på ett nyval. Vi har gått framåt sedan valet. Vi är inte oroade över det. Men det partistrategiska perspektivet är inte det viktigaste för oss när vi gör den här bedömningen. Det handlar om vad vi tror är bäst eller minst dåligt för Sverige och att vi försöker få igenom vår politik i så stor utsträckning som möjligt.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppger i dag till TT att regeringen avgår om SD kommer att medverka till att regeringens budget röstas ned, genom att rösta på Alliansens budget.

– Det är så här, att vi kommer inte sitta och regera på någon annans budget. Det kommer vi inte att göra. Det är det som SD då får ta ställning till. Och det är det som svenska folket måste få höra: Vad är det som står på spel?