John Kerry missade att mikrofonen var på

avMathias Asplund

NYHETER

Under söndagen skördade Israels markoffensiv över 100 människoliv i Gaza.

– Det är allt en jäkla precisionsoperation, sa USA:s utrikesminister John Kerry – när han inte visste att mikrofonen var på.

Amerikanska medier tolkar det som kritik mot Israel.

Foto: RONALD ZAK / AP
John Kerry.

På söndagen dödades 97 palestinier och 13 israeliska soldater i markstrider i stadsdelen Shejaiya i Gaza.

Kommentarerna plockades upp av en mikrofon när John Kerry pratade i telefon med ett biträde på utrikesdepartementet, under en intervju i Fox News.

Biträdet Jonathan Finer berättade hur många israeliska soldater som hade dödats i dagens strider.

– Jag hoppas att de (Israel red. anm.) inte ser det här som en inbjudan till att göra mer. Hoppas det blir en varning till dem, sa John Kerry enligt rapporter i CNN.

Inte impad av precisionen

När Finer berättade om antalet dödade palestinier reagerade den amerikanske utrikesministern med en kommentar om att Israel kallat det en "precisionsoperation".

– Det är allt en jäkla precisionsoperation. En jäkla precisionsoperation, sa Kerry, som verkade synbart frustrerad.

Tolkas som kritik

Amerikanska medier har uppfattat det som kritik mot Israel, och när han fick frågan om han tycker att Israel gått för långt svarade han mer diplomatiskt.

Att reaktionen var naturlig, men att Israel har rätt att stänga tunnlar in i landet och att försvara sig mot Hamas raketer.

I dag reser Kerry till Egyptens huvudstad Kairo för att närvara vid samtal om Gazakrisen. Frågan är om det han sade i går kan få Israel att ifrågasätta hans roll som neutral medlare.