Kattskit kan bli cancerbotemedel

Av: Erik Melin

Publicerad:

Forskare kan vara ett botemedel mot cancer på spåren.

Svaret kan oväntat nog ligga i avföring från katter.

Det är den encelliga parasiten Toxoplasma gondii som kan komma att bli viktig inom fajten mot cancer. Parasiten kan finnas i matspjälkningsystemet hos varje varmblodigt djur, men allra bäst trivs den i kattens.

Det är forskare från det amerikanska Geisel School of Medicine vid Dartmouth College i Hanover, New Hampshire, som intresserat sig för kattskiten, i vilken parasiten också finns.

När T. gondii kommer in i människokroppen märker de flesta ingenting. Men parasten gör så att kroppen börjar producera bland annat så kallade mördar-T-celler, en typ av vita blodkroppar, som angriper cancercellerna. Forskarna menar att cancer visserligen kan stänga ned kroppens immunförsvar, men att T. gondii kan hjälpa till att sätta igång det igen, skriver Medical News Today.

Har skapat mutantparasit-vaccin

Eftersom parasiten förökar sig i kroppen för att sprida sig är det enligt forskarna osäkert att injicera den levande i cancerpatienter, som redan har försvagade immunsystem.

Därför har de skapat en mutantparasit med samma egenskaper som sin förlaga, men utan förmågan att reproducera sig själv.

Tester med möss som haft aggressiva former av melanom och äggstockscancer har gett resultat med höga överlevnadstal. Mutantparasit-vaccinet stimulerar immunterapi på ett sätt som är ”överlägset vad som tidigare setts”, menar forskarna.

Publicerad: