Mejla

Wolfgang Hansson

De agerar som om de försökte dölja något

NYHETER

Kaoset kring nedslagsplatsen i Ukraina är inget mindre än en präktig skandal.

Det faktum att ryssvänliga rebeller fortsätter att försöka hindra internationella observatörer att säkra bevis talar knappast till deras fördel.

Deras märkliga uppträdande förstärker intrycket av att rebellerna är en brokig skara av halvalkoholiserade män som lever i en svunnen tid där de fortfarande drömmer om Sovjetunionen. De verkar ha noll koll på att nedslagsplatsen är en internationell brottsplats.

Rebellerna avfärdar alla uppgifter om att de är skyldiga till nedskjutningen av det malaysiska planet men i praktisk handling agerar de som om de hade allt att dölja.

Deras försök att för andra dagen i rad hindra de internationella observatörerna från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE att få obegränsad tillgång till nedslagsplatsen är inte bara helt oacceptabla. De är också ett brott mot de internationella konventioner som Ryssland och Ukraina undertecknat.

För att inte tala om den förolämpning och det lidande som de innebär för hundratals anhöriga när kvarlevorna av deras nära och kära behandlas respektlöst och utan takt.

Rebellerna verkar inte ha insett att i och med nedskjutningen har deras konflikt med centralregeringen i Kiev internationaliserats. Det handlar inte längre bara om ifall östra Ukraina ska bli en del av Ryssland. Nedskjutningen är ett brott mot internationell lag och som sådant en angelägenhet för hela världssamfundet.

Olyckan - för ingen tror att någon medvetet sköt ned ett passagerarplan - har ändrat hela dynamiken i konflikten. Ryssland och rebellerna som i mångt och mycket haft övertaget befinner sig plötsligt i underläge.

I bästa fall kan tragedin bidra till en lösning av den militära och politiska konflikten.

När det gällde att annektera Krim, som tidigare var en del av Ukraina, visade Rysslands president Vladimir Putin prov på extremt snabba fötter. När det gäller utvecklingen i östra Ukraina drar han benen efter sig.

Putin har sagt att Ryssland vill samarbeta fullt ut för att få fram sanningen om det nedskjutna planet. Men inte ett ord har kommit över hans läppar i form av uppmaningar till de ryssvänliga rebellerna att sluta obstruera och sabotera utredningen. Klassisk förhalningstaktik är det som gäller.

Skuldfrågan är än så länge inte helt klarlagd men det råder ingen tvekan om att både Ryssland och rebellerna i östra Ukraina agerar för att försöka vinna tid. Kanske för att förstöra eller manipulera bevis. Kanske bara för att visa att det är de som bestämmer.

Om Putin hade det minsta intresse av att få fram sanningen så borde han uppmana rebellerna att låta de internationella utredarna få fri tillgång till nedslagsplatsen. Istället ägnar han all kraft åt att trappa upp propagandakriget mot regimen i Kiev. Än så länge har han väldigt lite konkreta bevis att komma med.

Putins agerande har mer prägeln av någon som desperat försöker rädda en prekär situation.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: