Tiggarnas situation

Stopp för tiggeriförbud i Norge

Av: 

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Senterpartiet röstar ner lagförslaget

Det ser inte ut att blir något tiggeriförbud i Norge. Senterpartiet meddelar att de inte kommer att stötta lagförslaget som därför inte får majoritet i Stortinget, enligt VG.

I vissa norska kommuner är det olagligt att tigga. Styrande partierna Höyre och Fremskrittspartiet hade lagt fram ett lagförslag om att göra tiggeri olagligt i hela Norge. Ett förslag som väckt starka reaktioner världen över och som såg ut att ha samlat stöd för att gå igenom i Stortinget.

Men nu backar Senterpartiet och tänker inte länge rösta för förslaget – eftersom det går emot partiets värderingar.

– Huvudproblemet med förslaget var att det inte ska vara tillåtet att hjälpa folk och att tigga är bara ett annat ord för att be om hjälp, säger Senterpartiets Per Olaf Lundteigen till VG.

Regeringspartiet Höyre kallar detta för ett "politiskt avtalsbrott" och pekar på att det i själva verket varit Senterpartiet som drivit på hårdast för ett tiggeriförbud.

Källor säger till VG att Senterpartiets kovändning beror på att paritet tyckte att regeringens förslag, som även skulle göra det olagligt att hjälpa tiggare, framstod som cyniskt och kyligt.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation

Norge

Fremskrittspartiet