Nyheter

Feministiskt EU-nätverk tar strid för aborträtten

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Ett feministiskt nätverk i EU-parlamentet sätter ned foten om kvinnors rätt till abort.

Malin Björk (V) är en av initiativtagarna till kampanjen #ALLofUS

– Vi står upp för kvinnors rätt till abort, sin sexualitet och sin kropp, säger hon.

Under förra mandatperioden röstade EU-parlamentet ned en rapport som bland annat handlade om sexuell hälsa och kvinnors rättigheter till säkra aborter.

Samtidigt pågick ett intensivt lobbyarbete från abortmotståndare i Europa, bland annat i kampanjen OneofUs där man menade att "Det mänskliga embryot är en av oss: hjälp oss att skydda honom i Europa".

Tonen var stundtals mycket hätsk och stora protester omgärdade både omröstningen och den efterföljande debatten.

Ny stormig omröstning väntar

Inom kort återkommer abortfrågan i parlamentet på nytt – och därmed väntas nya duster. Omröstningen om den nya rapporten, Tarabella, sker i mars.

För att få till stånd så stort stöd som möjligt för rapporten i parlamentet sjösätter i dag en grupp ledamöter en kampanj där undertecknarna lovar att ta ställning för kvinnors rättigheter under hela den nuvarande mandatperioden. Bland initiativtagarna finns den svenska vänsterpartisten och feministen Malin Björk.

Kampanjens namn, ALLofUS, är ett direkt svar på abortmotståndarnas lobbyarbete.

– Det finns inte på kartan att förlora den här kampen en gång till. Vi vet att det kommer att bli en jättehård omröstning i parlamentet. Rapportören i frågan har redan fått ta emot 70 000 mer och mindre aggressiva mejl från människor inom antiabortrörelsen. Men vi kommer aldrig att svika den här frågan, vi kommer stå upp för kvinnors rätt till sina egna kroppar hela vägen ut, säger Björk.

Förbinder sig att stå upp för kvinnor

#ALLofUS lanseras runt lunch i dag och initiativtagarnas förhoppning är att man ska samla en stor mängd underskrifter.

– Jag kommer bjuda in alla svenska parlamentariker att skriva under. Det man förbinder sig är att under hela mandatperioden stå upp för alla kvinnors rätt till aborter och sina egna kroppar. Det spelar ingen roll om vi har påven eller någon annan emot oss, säger Malin Björk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: