Mellin: Överraskande att Wallström vill stanna i S

NYHETER

Tidigare ministern och kommissionären Margot Wallström (S) gör comeback i politiken.

Aftonbladets politiska expert Lena Mellin är förvånad – över att politikern lovar fortsätta också efter en eventuell S-vinst i valet.

– Jag blev överraskad eftersom Löfven var så tydligt med att hon inte bara ska vara en motor under valrörelsen utan att hon också ska få en position efter en valvinst. För mig låter det som en regeringspost eller möjligtvis ett jobb som partisekreterare.

Varför släpper Socialdemokraterna den här nyheten just nu?

– Jag tror att alla partier trappar upp nu, på söndag är det bara en månad kvar till valet, det gäller att portionera ut nyheter. Jag tror också att FI:s framgångar i EU-valet i våras har spelat en viss roll för de tar ju röster från vänsterblocket. Ska Socialdemokraterna komma upp i lite högre nivåer än de ligger på nu i väljarbarometrarna krävs det att kvinnor känner sig lockade av S.

Vad kan Margot Wallström spelar för roll i partiet?

– Jag tror framför allt att det är bra för Socialdemokraterna att det är en välkänd kvinna som knyts till Stefan Löfven. Säga vad man vill om Carin Jämtin och Magdalena Andersson, men kvinnorna i kretsen kring Stefan Löfven är för allmänheten inte särskilt kända.

Varför sa Margot Wallström under pressträffen att hon varit förband förut och att "det inte gick så bra då".

– Det var en referens till valrörelsen 1998 då hon skulle turnera med Göran Persson. Det gick jättedåligt eftersom Göran Persson stal showen varenda gång. Margot Wallström blev sittandes tyst och fick inte några frågor. Nu hoppas hon väl att förbandsmisslyckandet från 1998 inte ska upprepas och tydligen hade det gått bra då hon och Löfven gjorde några gemensamma framträdanden under EU-valrörelsen.