Konststorm mot Margareta Larsson (SD) efter utspelet

Konstnärer som målar vaginor på väggar i skolor bör sättas i fängelse.

Det hävdade Margareta Larsson (SD) under en debatt i riksdagen i går.

Hon fick genast skarpt mothugg från Lars Ohly (V):

– Det är 30-talets Tyskland, sade han.

Och under hashtaggen #fittkonst uppmanas nu den som vill att skicka konst till Margareta Larsson med motiv av just det kvinnliga könsorganet.

Debatten i riksdagen hade ämnet ungdomspolitik och ledamöter från kulturutskottet deltog. Däribland Jimmie Åkessons svärmor, Margareta Larsson (SD).

– Med tanka på den översexualisering som råder och att sexvanor är något som det görs politik av så anser jag personligen att man rätterligen bör sitta fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om konstnärer målar vaginor på väggarna på skolan, sade hon.

Strax efter klev Lars Ohly upp i talarstolen och frångick sitt planerade tal, enligt SR.

– Den konstsynen och den kultursynen är 30-talets Tyskland. Jag tycker det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag, sade han.

#fittkonst: Skicka vaginakonst till SD

Fler reaktioner – i form av Facebookgruppen "Fittkonst till SD" och hashtaggen #fittkonst – är resultat av SD-politikerns inställning till konst som avbildar kvinnokön.

Initativet ger uppmaningen att skapa vaginakonst och skicka den till Margareta Larsson.

"Till skillnad från kuken, som pryder allt från skolbänkar och toaväggar till statyer i var stads parker och offentliga rum, lyser fittan med sin frånvaro i den offentliga konsten. Så ovanlig är den, att när den väl visar sig drabbas vissa av moralpanik och börjar famla efter facklor och högafflar", skriver initativtagarna.

"Kvitto på hela SD:s politik"

Tidigare i år väckte Carolina Falkholt, en av landets mest berömda grafittikonstnärer, uppmärksamhet. Hon fick fria händer när hon anlitades att skapa en målning på en vägg på en högstadieskola i Nyköping.

Väggen dekorerades med just en vagina.

Carolina Falkholt själv ser inget direkt samband med målningen i Nyköping, den efterföljande debatten och Margareta Larssons utspel – men tycker att det är "anmärkningsvärt".

– Med tanke på den okunskap hon förmedlar är det är svårt att inte dra den förhastade slutsatsen att hon bara fått jobbet för att hon är Jimmie Åkessons sambos mamma, vilket blir ett kvitto på hela SD:s politik. Det är anmärkningsvärt att en politiker i kulturutskottet kan uttala sig på så lösa antaganden, säger hon till Aftonbladet.

Förstår du Margareta Larssons resonemang på något sätt?

– Någonstans hoppas jag att hon själv inte förstår vilken politik hon för - att hon på allvar vill att Sverige ska bli en repressiv, totalitär stat som fängslar konstnärer.

Är det politikers uppgift att avgöra vilken konst som är OK eller inte?

– Absolut inte!

Ansvariga för projektet i Nyköpings kommun bad Carolina Falkholt att göra om målningen, något hon vägrade. Nu är det ändå bestämt att den ska täckas över, uppger Sörmlands Nyheter.

– Självklart är det helt oacceptabelt att be en konstnär att förändra sitt färdiga verk och jag förstår inte varför de tillfrågade en konstnär överhuvudtaget om det de bara var ute efter en harmlös utsmyckning, sade Carolina Falkholt till Aftonbladet tidigare i våras.

Publisert: