Meteorologen efter rekordsommaren: Mer extremväder väntar

700 fler än normalt dog under rekordvärmen i somras.

Och extremväder är något vi kommer att tvingas vänja oss vid.

– I klimatmodeller för framtiden ser man att det kommer att bli mer fastlåsta lägen. Det kan innebära långvariga varma perioder – men också långvariga perioder med lågtryck efter lågtryck som drar in över Sverige, säger meteorologen Christoffer Hallgren på Foreca.

Ingen glömmer årets kokheta sommarveckor där många svenskar förgäves sökte svalka i skuggan. Det var knappt att de många doppen hade någon avkylande effekt.

Nu har Folkhälsomyndigheten sammanställt data som visar att dödligheten bland våra äldsta medborgare ökade kraftigt i somras jämfört med tidigare somrar.

– Högst var dödligheten under veckorna 26, 29, 30 och 31. Under veckorna 25–35 var den totala överdödligheten cirka 700 dödsfall, säger stadsepidemologen Anders Tegnell.

En fjärdedel av de 4 600 tillfrågade i Folkhälsomyndighetens enkät uppgav att de hade problem med värmen.

Årets julimånad var den varmaste på 260 år och rekorden avlöste varandra.

– Det var den 25 juni som vädret slog om efter en kallare period och det blev betydligt varmare än normalt. Det var som allra varmast den 27 och 28 juni. Temperaturen nådde upp mot 30 grader på flera platser i Svealand och Götaland. Till exempel hade Stockholm 29 grader den 27:e. Varmast var det på ön Naven i Vänern där det var 29,7 grader varmt, säger meteorolog Christoffer Hallgren på Foreca.

29 och 30 juni kom en kallfront in över Sverige. Men bara ett par veckor senare, 16 juli, sköljde en ny värmebölja in över Sverige. Den höll i sig fram till den tionde augusti och gjorde att fläktarna tog slut i affärer över hela landet.

– Under hela juli var det mycket varmare än normalt, men det var bara några orter som fick nya rekordtemperaturer. Göteborg hade 34,1 grader den sista juli och Helsingborg hade 33,1 grader den 26 juli.

Flera rekord

När det handlar om medeltemperatur under ett dygn slog flera orter rekord.

– Stockholm hade sin varmaste juli under hela 1900-talet, liksom Göteborg. Stockholm hade 22,5 grader i medeltemperatur mot normalt 17,2. Under fotbollssommaren 1994 låg rekordet på 21,5. Det är över en grad varmare, som är mycket när man pratar om medeltemperaturer, säger Christoffer Hallgren.

Rekord för dygnsmedeltemperatur slogs vid 62 av 100 mätstationer i landet.

– Det brukar handla om tiondelar av en grad när det handlar om nya rekord, men nu är det en grad eller till och med ännu mer på flera platser. Så den här sommaren sticker verkligen ut.

– Det som hände i somras var att vi fick ett fastlåst läge så att varmluften kunde ligga kvar över oss väldigt länge och det gav oss de här extremerna. I klimatmodeller för framtiden ser man att det kommer att bli mer fastlåsta lägen. Det kan innebära långvariga varma perioder – men också långvariga perioder med lågtryck efter lågtryck som drar in över Sverige, säger Christoffer Hallgren.

Årets december har också börjat mildare än normalt.

– Framför allt har Norrland varit betydligt varmare än normalt med ungefär 5-8 grader varmare än normalt i större delen av Norrland. Lokalt upp mot Tornedalen har det varit tio grader varmare än normalt i medeltemperatur. Götaland och Svealand har också haft varmare än normalt hittills i december, men då rör det sig snarare om 2-4 grader över det normala på de flesta håll.

Publisert:

LÄS VIDARE