Skickades hem från sjukhuset – med förlamat ansikte

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Jacqueline Nordström åkte in till akuten på Södertälje sjukhus med ett halvt förlamat ansikte. En tid senare skickades hon hem, med samma symptom, skriver Länstidningen Södertälje.

– De i princip friskförklarade mig, säger hon.

I juni uppstod en stor ring på 26-åriga Jacqueline Nordströms höft efter ett fästingbett. När hon fick huvudvärk och blev halvt ansiktsförlamad åkte hon in till akuten till Södertälje sjukhus.

– Jag hade feber, migränanfall och så fick jag domningar på högersidan, både i armen och benet. Mitt ben släpade efter när jag gick och jag hade svårt att hålla kroppen upprätt.

På akuten satte de in antibiotika och la in Jacqueline med misstankar om att hon drabbats av borrelia. Men trots olika prover kunde man inte hitta något spår av det och man uteslöt sjukdomen. I det här laget var hon fortfarande förlamad i halva ansiktet, hade ont i kroppen och migränanfall. När den tio dagar antibiotikakuren var över så valde sjukhuset att skicka hem henne, trots att hon kände att något inte stod rätt till, något LT var först med att uppmärksammat.

–Jag började i princip att bråka med läkaren som ville skicka hem mig med de här symptomen. Jag sa: Ska jag åka hem så här till mina små barn, och säga att man inte hittade något? säger hon och fortsätter:

– De i princip friskförklarade mig.

Enligt Jacqueline sa de att de behövde hennes plats på sjukhuset.

– De sa att det fanns andra som var sjukare. De sa att de gjort det de kunnat göra, men jag tyckte inte det då jag hade kvar alla symptom som jag hade när jag kom.

1 av 4 | Foto: Privay
Jacqueline kom in till sjukhuset med ett halvt förlamat ansikte.

”Har fortfarande symptom”

När hon kom hem blev hon sängliggande i veckor.

– Jag kunde inte jobba eller göra något i det tillståndet.

Smärtmottagningen, som hon fått remiss till, avskrev ärendet då de menade att Jacqueline inte haft sina symptom under en så lång tid. Nu började hon söka hjälp på annat håll men hänvisades bara tillbaka till Södertälje sjukhus. Till slut fick hon en tid på vårdcentralen via sin husläkare.

– I det här laget misstänkte jag att jag hade reumatism istället.

Läkaren tog prover på henne. Reumatism uteslöts, men nu visade borreliaprovet positivt. Hennes misstankar hade stämt från början. Beskedet fick hon den 2 november, två månader efter att hon besökte akuten. Sedan dess har hon ätit antibiotika men hon är inte helt frisk än.

– Jag har fortfarande kvar symptom och är extremt trött, har även fortfarande migränanfall. Så nej, jag mår inte så bra.

I ett Facebookinlägg skriver hon om sin upplevelse och riktar kritik mot sjukhuset. Hon uppmanar även andra att stå på sig.

– Man ska lita på sin magkänsla, för hade jag inte stått på mig hade jag fortfarande gått med obehandlad borrelia. Man ska inte stirra sig blind på vad läkare och provsvar säger, borrelia är en lurig sjukdom.

Sjukhuset: ”Har pratat med henne”

Michael Gårdebäck är chefsläkare Södertälje sjukhus. Han kan inte diskutera ärendet då det råder sekretess men säger sig ha haft kontakt med patienten efter att LT skrev om händelsen. Enligt honom har hon bland annat erbjudits att komma tillbaka för samtal och fått rådet att vända sig till patientnämnden.

– Jag uppfattade det som att hon var tillfreds med samtalet. Om hon fortfarande tycker att det finns ouppklarade frågor så är hon välkommen att höra av sig igen.

Allmänt påpekar han att borrelia är en svår diagnos att ställa och att man är restriktiv inom den svenska sjukvården när det kommer till behandling med antibiotika.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM