Ukraina

Porosjenko vill ha undantagslagar i Ukraina

Av: 

TT

NYHETER

Ukrainas president Petro Porosjenko ska föreslå att parlamentet utropar undantagslagar i landet.

Detta sedan flera ukrainska besättningsmän skadats när ryska specialstyrkor bordat och beslagtagit tre ukrainska marinfartyg i Svarta havet.

Under söndagen stoppade Ryssland tre ukrainska marinfartyg från att passera genom Kertjsundet, som Ryssland byggt en bro över till den av Moskva annekterade Krimhalvön i Ukraina. Ett stort handelsfartyg har placerats under bron för att stoppa de tre fartygens inträde i Azovska sjön från Svarta havet och ryska stridsflygplan har synts i luften. Enligt statlig rysk tv har stridshelikoptrar skickats till området.

Ett bilateralt avtal ger båda länderna rätt att använda Azovska sjön men området är mycket omstritt sedan annekteringen av Krimhalvön våren 2014.

Enligt Kiev var fartygen – två mindre artillerifartyg och en bogserbåt – i full enlighet med avtalet på väg mellan de ukrainska städerna Odessa och Mariupol, en färd som kräver passage genom Kertjsundet. Bogserbåten skadades när den rammades av ett ryskt fartyg, enligt ukrainska marinen.

Försvarsledning inkallad

Ukrainska marinen anklagar också Ryssland för att ha öppnat eld mot de ukrainska fartygen. Ett av dem träffades, förlorade elförsörjningen och en besättningsman skadades, skriver marinen på Facebook.

Senare kom beskedet att de tre fartygen beslagtagits, att besättningsmän skadats och att Porosjenko kallat Ukrainas försvarsledning till ett möte för att diskutera läget.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB hävdar att Ukraina inte i förväg har varslat om färden. FSB uppger också att ryska enheter öppnade eld för att stoppa tre ukrainska fartyg som illegalt gått in i ryskt territorialvatten. De ukrainska fartygen ignorerade uppmaningar att stanna och manövrerade på farligt sätt, enligt FSB. Till slut fick de ryska enheterna stopp på fartygen.

"Alla de tre ukrainska örlogsfartygen beslagtogs i den ryska federationens territorialvatten i Svarta havet", skriver FSB.

Större konflikt

Tre ukrainska besättningsmän skadades vid händelsen och får vård, enligt FSB. Ingen av dem har livshotande skador, uppger säkerhetstjänsten.

Pjotr Tolstoj, vice talman i det ryska parlamentet, varnar på Facebook för att Ukraina riskerar att starta en större militär konflikt.

"En sak är säker: Ryssland kommer inte att tillåta militära provokationer i sitt territorialvatten", skriver han.

President Petro Porosjenko föreslår att parlamentet inför undantagslagar i Ukraina.

Länderna anklagar varandra för provokationer och brott mot internationella lagar.

EU och Nato

Enligt Moskva har Kiev – som efter händelserna i Kertjsundet vädjat om stöd av det internationella samfundet – medvetet satt i gång provokationer. Händelserna ser enligt ryska politiker ut som ett försök av Ukrainas president Petro Porosjenko att öka sin popularitet inför nästa års val.

EU uttalar sig om krisen mellan Ryssland och Ukraina:

"Vi förväntar oss att Ryssland återställer friheten att passera i Kertjsundet och uppmanar alla att agera med största återhållsamhet för att trappa ned situationen omedelbart", skriver EU.

Även Nato manar parterna till "återhållsamhet och nedtrappning" och att Ryssland "i enlighet med internationell lag" ska ge ukrainska fartyg rätt att gå in i Azovska sjön för att nå Mariupol.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ryssland öppnade eld mot ukrainska fartyg

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukraina

Petro Porosjenko

Ryssland

Nato