Ryssland

Ryssland öppnade eld mot ukrainska fartyg

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

Ryssland har beslagtagit tre ukrainska fartyg, efter att ha stoppat dem från att passera genom Kertjsundet.

Rysslands säkerhetstjänst FSB uppger att ryska enheter har öppnat eld mot fartygen. Flera ukrainska besättningsmän har skadats.

Nu säger Ukrainas president Petro Porosjenko att han kommer föreslå att parlamentet inför undantagstillstånd i landet.

Säkerhetsrådet i FN kallar nu till krismöte.

Kertjsundet binder samman Azovska sjön med Svarta havet och över sundet finns den bro som Ryssland har byggt mellan den annekterade Krimhalvön och Ryssland. Enligt ett bilateralt avtal har både Ryssland och Ukraina rätt att använda Azovska sjön.

Tidigare under söndagen stoppade Ryssland två ukrainska artillerifartyg och en ukrainsk bogserbåt i området, rapporterar AP. Videoupptagningar från platsen visar också hur ett ryskt fartyg rammar den ukrainska bogserbåten.

Ryssland bekräftar att de använt vapen

Fartygen var enligt Ukraina på väg från Odessa till Mariupol, och bröt enligt Ukraina inte mot det bilaterala avtalet mellan länderna.

Men enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB har de ukrainska fartygen tagit sig in på ryskt territorialvatten. När de inte följde de ryska uppmaningar om att stanna båtarna öppnade ryska enheter eld mot de tre fartygen, rapporterar Reuters.

Tre ukrainska besättningsmän har skadats.

Efter att ha öppnat eld bordade Ryssland fartygen och beslagtog dem.

Vill att krigslagar ska råda

Nu säger Ukrainas president Petro Porosjenko att han kommer föreslå att parlamentet beslutat att undantagstillstånd ska råda i landet, efter Rysslands attack mot fartygen, skriver TT. Presidenten har också kallat in de ledande militärerna i Ukraina till ett möte.

Ukraina har begärt att FN:s säkerhetsråd ska hålla ett blixtinsatt möte om händelserna, det skriver bland annat Ukrainas ambassad i London på Twitter. Några timmar efter deras begäran uppgav USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att säkerhetsrådet har kallat in till ett krismöte.

Stämningen i Ukraina är orolig och på bilder från den ryska ambassaden i Kiev syns hur ett stort antal poliser är på plats för att hålla koll på de människor som har samlats för att protestera mot Rysslands agerande.

EU uppmanar till återhållsamhet

EU har gjort ett uttalande om situationen.

”Vi förväntar oss att Ryssland återställer friheten att passera i Kertjsundet och uppmanar alla att agera med största återhållsamhet för att trappa ned situationen omedelbart”, skriver EU enligt AFP.

Den förre moderatledaren Carl Bildt twittrade på söndagskvällen:

”Videor som har tagits av ryska sjömän visar hur de rammar den ukrainska bogserbåten med flit. Det finns ingen tvekan om att Ryssland trappar upp och provocerar”, skriver han.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Wolfgang Hansson: Putin vill till varje pris hålla liv i konflikten

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Ukraina

FSB

Krimhalvön

AB Voice