Tusentals georgier i protest mot valutgången

avTT

Foto: Shakh Aivazov
Omkring 25 000 georgier protesterar i huvudstaden Tbilisi mot resultatet i presidentvalet, som hölls tidigare i veckan. Arkivbild.

Omkring 25 000 människor demonstrerar i Georgiens huvudstad Tbilisi mot utgången i presidentvalet, som hölls tidigare i veckan. Demonstranterna anser att valvinnaren, den tidigare franska diplomaten Salomé Zurabisjvili, tog hem segern med hjälp av valfusk och kräver att regeringen ska utlysa nyval till landets parlament.

Oppositionskandidaten Grigol Vasjadze har uppmanat sina anhängare att protestera.

Landets tidigare president Mikhail Saakasjvili , som ledde "Rosenrevolutionen 2003" men numera lever i självvald exil i Amsterdam, talade via videolänk till folkmassan som samlats utanför den georgiska parlamentsbyggnaden, belägen i centrala Tbilisi.

– Georgiens framtid inleds på detta torg i dag, sade Saakasjvili, som anklagats för maktmissbruk.

Valet gick rätt till på det stora hela enligt valobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE). Kandidater tilläts kampanja fritt men observatörerna anmärkte på att regeringspartiets kandidat Zurabisjvili åtnjöt vissa fördelar på grund av felanvända administrativa resurser.