Män mår bättre av sina "bromances" än sina förhållanden

avEneida Berisha

Foto: COLOURBOX.
”Bromance” är inte nytt me länge har det varit tabu för män att visa ömhet.

Unga män blir mer emotionellt tillfredsställda av sina djupa vänskapliga relationer med andra män – än vad de blir av sina romantiska relationer med kvinnor, påstår en ny studie.

Vänskapsförhållanden heterosexuella män emellan, så kallade ”bromances”, är enligt en liten studie som publicerats i ”Men and Masculinities” mer tillfredställande för en ung man än vad hans romantiska förhållanden med heterosexuella kvinnor är.

Konceptet ”bromance” är inte nytt och män har alltid haft nära vänskapliga relationer – dock menar författarna att det varit tabubelagt för män att visa känslor för varandra på grund av idéer av hur en man ska vara.

”En bromance varar för evigt”

Enligt deltagarna fanns det tre faktorer att titta på: sexuell attraktion, emotionell och personlig kontakt. ”Bromancen” behöver enbart innehålla de två sista medan en vanlig romans behöver två av dessa – och sexuellt umgänge.

Majoriteten av deltagarna sa att det var lättare att del med sig av sina känslor och prata om personliga problem sina kompisar.

”Om jag skulle hitta en knöl på min testikel, skulle jag hellre prata om det med min kompis än min flickvän”, sa en av deltagarna och en annan person uppgav att ”älskare är tillfälliga men en bromance varar för evigt”.

Större social acceptans

Att män nu blir mer bekväma med varandra är ett steg framåt och författarna menar att det är hälsosamt för män att ha djupa samkönade vänskapsrelationer, särskilt om de inte är bekväma med kvinnor.

Dock kan en mindre positiv konsekvens som författarna befarar vara att det här skiftet kan leda till svagare band män och kvinnor emellan.

Dessutom menar författarna att mäns ”bromances” inte nödvändigtvis behöver vara socialt befriande och positivt för kvinnor. Enligt dem refererade männen i studien ofta till sina kvinnliga partners i sexistiska termer och uttryckte en ”vi- och-dem”-mentalitet mellan män och kvinnor.

ARTIKELN HANDLAR OM