Allvarligt hot mot buss i centrala Göteborg

avAnna Hansson

En stor polisinsats pågick i centrala Göteborg på måndag kvällen efter ett hot mot en buss.
Busstationen Åkareplatsen spärrades av och nationella bombgruppen undersökte ett föremål på bussen.
– Vi har gjort bedömningen att det är ett allvarligt hot och har agerat utefter det, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen.
Föremålet visade sig vara ofarligt.

Nationella bombskyddet undersökte på måndag kväll ett misstänkt farligt föremål på en buss i centrala Göteborg.

– Två män ska ha uttalat ett hot och sedan sprungit i väg, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Det var en busschaufför som kontaktade polisen om hotet som ska handla om ett misstänkt föremål på en av bussarna. Om hotet var riktat mot chauffören eller någon annan kunde polisen på måndag kvällen inte svara på.

Bombtekniker undersökte föremål

Ett område på en radie om 300 meter kring busstationen Åkareplatsen spärrades av, enligt Västtrafik, och bombgruppen undersökte området.

– Ett föremål låg kvar i bussen och då ingen annan passagerare känns vid det så gjorde polisen bedömningen att göra en avspärrning. Den utökades sedan som säkerhetsåtgärd, säger Ulla Brehm.

Avspärrningarna sträckte sig ända in till centralstationen, enligt polisen och människor som befunnit sig innanför avspärrningarna evakuerades.

– Vi har gjort bedömningen att det är ett allvarligt hot och har agerat utefter det, säger Ulla Brehm.

Området var avspärrat fram till runt 23.30 på kvällen. Då hade bombgruppen genomsökt bussen och det misstänkta föremålet och konstaterat att det var ofarligt.

Flera larmade om hög smäll

Vid 22-tiden hördes en väldigt hög smäll i området som är avspärrat.

– Många har hört av sig om en smäll och det är ett led i nationella bombgruppens arbete, säger Ulla Brehm.

Polisen arbetade under kvällen med att höra vittnen på platsen och undersöka om det finns material på övervakningskameror som kan leda till ett gripande. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med hotet och ingen var sent på måndagen gripen för brottet som rubriceras som grovt olaga hot.

1 av 3 | Foto: Läsarbild

Ledde om trafiken

All trafik till och från Åkareplatsen, som ligger nära centralstationen mitt i centrala Göteborg, stoppades. Bussar och spårvagnar som normalt passerade platsen hänvisades till andra vägar.

– Vi har fått veta att det rör sig om ett hot och att det är en polisinsats på pågår, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

ARTIKELN HANDLAR OM