Solen gör comeback – här blir det finväder till helgen

avAnna Hansson

Det är dags att plocka fram solglasögonen och lägga undan regnjackan. Efter en grå novemberstart med dis, dimma och regn gör solen återtåg – lagom till helgen.
– Det blir rätt stora chanser till sol i norr och i stora delar av Svealand, säger Per Holmberg, meteorolog vid Foreca.

Hittills har årets november bjudit på en riktig höstsmocka i form av dimma, dis och regn.

Anledningen till det grå vädret som legat som en våt filt över stora delar av Sverige är den milda, fuktiga luften som dominerat novembervädret, enligt Per Holmberg, meteorolog vid Foreca.

– Det har varit väldigt mycket syd- eller sydostvindar och mild luft. Då bildas det lätt moln den här tiden på året, säger Per Holmberg.

Skakig början – soligt slut

Men vi står inför en ändring i vädret. Efter en skakig början på veckan med ostadigt väder kommer nordliga vindar och ett högtryck att trycka bort den fuktiga luften över stora delar av landet. Det innebär uppehållsväder och sol.

– Vi har en nordvästlig luftström mot helgen. Det blir rätt stora chanser till sol i norr och i stora delar av Svealand. Det är mer osäkert ned mot Götaland. Där kan det ligga kvar moln, säger Per Holmberg.

Vindarna i södra Sverige kommer inte vara lika starka och risken för att den milda luften – och därmed fukt och dis – ligger kvar är därför större. Västra fjällen kan också räkna med mulet och eventuellt byar av snö under helgen.

Varmare än normalt

November har hittills varit varmare än normalt.

– Det beror på den långa perioden med sydliga vindarna, säger Per Holmberg.

Och även om det nu kommer nordliga vindar så kommer högtrycket att hålla temperaturen uppe. Temperaturerna kommer att ligga mellan 7–10 grader i söder och gå ned mot minus 5 på natten i norr.

– Det blir mest uppehåll men ingen direkt kyla. Det kan bli kallt – men framför allt på natten, säger Per Holmberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca

Solen

AB Voice