Elitsoldaterna kom hem från kriget - mördade sina fruar

NYHETER

Fyra elitsoldater – tre av dem just hemkomna från Afghanistan – har de senaste sex veckorna mördat sina fruar.

Två av dem tog sedan sina egna liv.

Den amerikanska militären undersöker nu om soldaterna tar skada av kriget.

Fort Bragg – hemmet för de amerikanska specialstyrkorna – skakas av en serie mord. Inom loppet av sex veckor misstänks fyra elitsoldater ha mördat sina fruar – två har skjutits, en har strypts och en har knivhuggits till döds.

Den 11 juni hittades officeren Rigoberto Nieves, 32, och hans fru Teresa ihjälskjutna i sitt hem. Polisen misstänker att mannen dödade sin fru och därefter tog sitt eget liv. Rigoberto Nieves tjänstgjorde i specialstyrkorna från januari till mitten av mars i Afghanistan, men tilläts resa hem för att ta hand om ett familjeproblem.

Den 29 juni hittades officeren William Wrights, 36, fru strypt till döds. Hennes man anmälde henne försvunnen, men två dagar senare visade han utredarna henmnes döda kropp. William Wrights tjänstgjorde i Afghanistan mellan mitten av mars till mitten av maj och bodde efter hemkomsten för sig själv.

Den 9 juli knivhöggs Marilyn Griffin, till döds. Hennes man officeren Cedric Griffin, 28, har åtalats för mordet som skedde när parets tre barn var bortresta. Han har inte tjänstgjort i Afghanistan och någon sådan stationering var inte planerad.

Den 19 juli misstänker polisen att officeren Brandon S Floyd, 30, sköt ihjäl sin fru Andrea. Därefter ska han ha tagit sitt eget liv i sitt hem. Brandon S Floyd stationerades i Afghanistan i november och återvände i januari.

Militärkällor uppger för tv-bolaget CNN att morden saknar någon gemensam nämnare och talar istället om att det kan vara en tillfällighet. Och Gary Kolb, talesman för de amerikanska specialstyrkorna, säger att det är långsökt att tänka sig att de påverkats av kriget.

Men det faktum att tre av dem nyligen tjänstgjorde i Afghanistan har fått militären att undersöka hur soldaterna påverkas av kriget.

- Ett fall av barnövergrepp eller hustrumisshandel eller ett mord är ett för mycket och det det är en pågående kamp från alla vår sida att göra så mycket vi kan för att det aldrig ska hända igen, säger Tad Davis, till Atlanta Journal-Constitution.

Han är befälhavare vid Fort Bragg och går nu igenom förläggningens program för rådgivning och stresshantering. Ett problem uppges dock vara att elitsoldaterna inte är särskilt benägna att söka hjälp.

Mattias Lundell