Ministrarna i gräddfilen

NYHETER

Aftonbladet har kartlagt statsrådens alla förmåner

Statsråden tjänar cirka en miljon om året - exklusive sina många förmåner.

Närapå full lön vid sjukdom, gratis teaterbiljetter och fria resor med statsrådsbilarna.

Aftonbladet har kartlagt ministrarnas egen gräddfil.

Foto: tjänar över en miljon och får bidrag I går avslöjade Aftonbladet att statsminister Göran Persson lyfter bidrag för dubbel bosättning trots att han bor gratis i Sagerska huset och på Harpsund. I dag kartlägger Aftonbladet samtliga statsråds inkomster och förmåner.

I går berättade Aftonbladet att Göran Persson får ett lönepåslag på 4 400 kronor i månaden för att han är skriven på en adress mer än sju mil från Stockholm.

Han är inte ensam om att ta ut den så kallade avlöningsförstärkningen. Ytterligare sju statsråd har ansökt och beviljats förmånen.

De behöver heller inte bekymra sig för kostnaden för att ta sig till och från jobbet. Statsrådsbilarna kör dem hem om de så önskar. Förmånen beskattas som en taxiresa.

Finns inget tak vid sjukdom

Fem av ministrarna som bor långt från Stockholm har även rätt till årskort på SAS värt omkring 130 000 kronor. Tre statsråd, Anna Lindh, Lars Engqvist och Lena Sommestad har i stället valt ett årskort på SJ.

Men den största vinsten gör ministrarna när de blir sjuka. Precis som andra statstjänstemän får de 90 procent av lönen de första två sjukveckorna. Något tak finns inte. Det innebär att exempelvis Margareta Winberg, även när hon är sjuk får en lön på 73 800 kronor före skatt.

Jessica Ritzén, Elisabeth Lindham