Arne Thorén död

NYHETER

GÖTEBORG

Nyhetsrösten hela Sverige kände igen har tystnat.

Arne Thorén, legendarisk journalist som hann bli både ambassadör och partiledare, dog hemma i Össjö i Skåne natten till söndagen.

Han blev 75 år.

Foto: Annette Friberg
Arne Thorén

In i det sista var Arne Thorén aktiv och gjorde speaktertexten till ett tv-program om astronauter, uppger Göteborgs-Postens nätupplaga.

Ett självklart val. Vem annars skulle ha berättat om rymdfarterna och tiden då månen plötsligt blev ett resmål?

Det var ju Thoréns röst vi förknippade med flimriga tv-bilder av startande raketer eller burkigt radioljud om något dramatiskt från USA. När det skrevs historia där, så var det Arne Thorén som berättade.

Bara för radion lämnade han mellan 7000 och 8000 rapporter.

-Naturligtvis blev alla inslag inte så bra som man skulle önska. Men jag gjorde ingenting som jag direkt ångrar, sade Arne Thorén i en intervju i DN 1988.

Berättade om den mordet på Kennedy

Thorén var född i Göteborg, blev kvällstidningsjournalist och hamnade som korrespondent i USA. För Sveriges Radio och svensk tv blev han där i många år rösten och personen som förmedlade de stora nyheterna hem till Sverige.

  Det var Thorén som med sin karaktäristiska röst berättade om mordet på president Kennedy, om den första människan på månen, om Watergate och annat som blev historia. 1969 fick han stora journalistpriset.

  Efter 28 år i USA återvände Arne Thorén till Sverige och till sin barndomsstad Göteborg. 1977 blev han redaktionschef på Göteborgs-Posten.

Partiledare för pensionärspartiet

Efter en tid bytte han till den diplomatiska banan, blev först svensk generalkonsul i Chicago, sedan ambassadör i Irak. Den posten satt han på i fem år. Han avslutade med att före pensioneringen också bli generalkonsul i New York.

När han blev pensionär återvände han till Össjö i Skåne tillsammans medsin hustru Eva.

  Arne Thorén var en kort period också partiledare för pensionärspartiet som har tog initiativet att starta. En fråga han drev som partiledare var diskriminering av äldre i samhälle och arbetsliv. Han var en efterfrågad föredragshållare.

Arne Thorén kommer att begravas i Össjö

TT , Susanna Vidlund