Kåren: Det ser illa ut i år

Bostadssituationen för Stockholms studenter är lika katastrofal som förra året.

Den som inte är rik eller har kontakter tvingas därför studera på annan ort.

- Det ser riktigt, riktigt illa ut, säger Jimmy Magnusson i Sveriges förenade studentkårer.

Om ett par veckor ska 73 000 studenter börja sina kurser vid Stockholms universitet och högskolor. För dem finns det i dag mindre än 10 000 studentlägenheter.

- Stockholm är i en klass för sig. Även om problemet också finns i andra stora universitetsstäder är det långt ifrån lika illa som här, säger Jimmy Magnusson, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS).

1,5 år i bostadskö

Detta beror dels på bostadsbristen i Stockholm, dels på att antalet studentbostäder är färre än i andra städer.

Kön för att få en studentlägenhet har vuxit. Nu tar det minst 1,5 år. Detta trots att det byggts nästan 1 000 nya studentlägenheter i år.

- Det syns inget ljus i tunneln, säger Susanne Selerud, ordförande i Stockholms studenters centralorganisation (SSCO) och vice ordförande i studenternas eget bostadsbolag SSSB.

För höga hyror

Enligt henne har majoriteten av de nya lägenheterna blivit alldeles för dyra. Marktilldelningen i Hammarby sjöstad, där 510 nya lägenheter byggts, är på 10 år. Det innebär att husen måste skrivas av på den tiden, i stället för på 50 år som är brukligt.

Därför är hyran för en lägenhet på 23 kvadrat 3 400 kronor i månaden i stället för 2 700 kronor - en väsentlig skillnad för en student med 6 650 kronor i månaden i studiemedel.

Olle Castelius

Publisert: