Nu ska din hund kosta 150 att registrera

Publicerad:
Uppdaterad:

- men avgiften kan vara olaglig

Nu börjar Jordbruksverkets fakturor för det nya hundregistret dimpa ner i brevlådorna hos 70 000 hundägare.

Men avgiften på 150 kronor kan vara olaglig.

Tror inte på Winberg Torsti Kivi från Stockholm har inget emot att registrera fyrbenta vännen Nero. Men han tror inte på Margareta Winbergs metod att få bukt med farliga kamphundar.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Tror inte på Winberg Torsti Kivi från Stockholm har inget emot att registrera fyrbenta vännen Nero. Men han tror inte på Margareta Winbergs metod att få bukt med farliga kamphundar.

De hundägare som får betala är de som registrerade sina hundar under förra året. Och då var det fortfarande oklart om EU skulle godkänna de svenska registerreglerna.

Hela lagproceduren har gjorts om

För att slippa alla juridiska käppar i hjulen har regeringen gjort om hela lagproceduren. De regler som började gälla vid årsskiftet förra året - började gälla igen den 15 mars i år.

- Eftersom det inte fanns något lagstöd för att ta ut avgift för registreringsåtgärder 2001 är det högst tveksamt om en domstol skulle godkänna att en avgift tas ut i efterhand, säger en person med god insyn i registerarbetet.

Hittills har drygt 200 000 hundar registrerats. Många har flyttats över från det frivilliga register som Svenska kennelklubben hade tidigare. Vilket också innebär att ägarna slipper betala registreringsavgiften.

Komma åt farliga kamphundar

Jordbruksminister Margareta Winberg drev igenom det nya statliga hundregistret för att komma åt de farliga kamphundarna.

Men många ifrågasätter om registret fyller sin funktion.

- Jag har alltid haft min hund registrerad hos Kennelklubben så jag har ingenting mot själva registret. Men de som håller på med kamphundar lever ju redan utanför lagen, säger Torsti Kivi, ägare till storpudeln Nero, 6.

De har tagit en långpromenad på Gärdet i Stockholm där Nero snabbt hittar fyrbenta kamrater.

De andra hundägarna håller med om att det är bra med ett register, men att det knappast löser problemet med farliga kamphundar.

"Det är ägarna det är fel på"

- Det är inte hundarna det är fel på utan ägarna. Ingen kan kontrollera om de här människorna säljer valpar till varandra, säger Torsti Kivi.

Polisen får omhänderta hund som är omärkt

Anders Johansson, Katarina Sternudd

Publicerad: