FBI varnar: Här ska bin Ladin slå till

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorhot tas på stort allvar

1 av 3 | Foto: REUTERS
Terrormål Frihetsgudinnan i New York är ett av de utpekade terrormålen som bin Ladin sägs vilja slå till mot.

NEW YORK

Terrorister planerar att attackera Frihetsgudinnan och andra landmärken i New York.

FBI har larmat en särskild terroriststyrka i New York efter uppgifter från gripna misstänkta terrorister.

USA:s försvarsminister varnar att det bara är en tidsfråga innan terroristerna har kärnvapen.

Säkerheten har trappats upp runt Frihetsgudinnan, Empire State Building och några av New Yorks mest kända broar, Brooklyn Bridge och George Washington Bridge.

"Vi är beredda på allt"

New Yorks polischef Raymond Kelly säger att NYPD samarbetar mycket nära med federala myndigheter.

- Vi är beredda på alla eventualiteter, säger Kelly.

Varningen kommer dagen innan en årlig sammankomst av marina farkoster i New York och inför en storhelg i USA, Memorial Day.

En rad extra säkerhetsrutiner har vidtagits inför årets upplaga av Fleet Week.

Särskilda säkerhetszoner förhindrar fartyg från att komma närmare än 150 meter från FN-byggnaden, Ellis Island och Liberty Island där Frihetsgudinnan slår.

- Vi gör allt som står i vår makt för att förhindra en ny incident och besvara den om det behövs, säger polischefen.

Uppgifter från krigsfångar

Uppgifterna från krigsfångarna innehöll dock inga specifika datum. Möjligheten finns att al-Qaida leker katt och råtta med den amerikanska underrättelsetjänsten.

I efterhand kunde amerikanska underrättelsetjänster konstatera att terrordåden den 11 september föregicks av en markant ökning av aktiviteten bland al-Qaida-medlemmar. Samma ökning av "snattret" på avlyssnade telefon- och radiolinjer har konstaterats de senaste veckorna.

Det gör att myndigheterna tar de nya varningarna på extra stort allvar.

Varnade för tredje dagen i rad

För tredje dagen i rad gick i går en ledande medlem av Bush-administrationen ut och varnade för hemska framtidsutsikter. Försvarsminister Donald Rumsfled hävdade inför senaten att det är ofrånkomligt att kärnvapen och andra massförstörelsevapen hamnar i händerna på terrorister.

- Terrorister har förbindelser med terrorstater som har tillgång till biologiska och kemiska vapen och kärnvapen och de kommer att få sina händer på dem, sa Rumsfeld. De kommer inte att tveka en minut att använda dem.

Pekade ut länder

Rumsfeld pekade ut Iran, Irak, Syrien, Libyen och Nordkorea som stater varifrån terroristerna kan få sina massförstörelsevapen.

Vita huset förnekar att de senaste dagarnas varningar om självmordsbombningar á la Israel och nya terrordåd är ett sätt att torpedera kritiken mot att administrationen inte agerade mer kraftfullt på de varningar man fick före den 11 september.

Wolfgang Hansson

Publicerad: