Här anställs lärarna - av eleverna

NYHETER

ALE

Fredrik Johansson, 18, var med och tillsatte den nye rektorn, Roy Jörgensen.

Nu går rektorn på kurs hos Fredrik i hur han ska sköta jobbet.

På Ale gymnasium har eleverna mest makt i Sverige.

Foto: lotte fernvall
Mitt på dagen går många elever på studiepass där de själva får välja ämne. Läraren Jan-Erik Woldmar förklarar ett fysikexperiment. - Resistansen är tio Ohm, säger Markus Zander, 18.

Intill skolan i Nödinge norr om Göteborg brer senapsfärgade tvåvåningsbyggnader ut sig i enformiga rader. Ännu en anonym hyreshusförort.

Men Ale gymnasium i ljust trä och betong bryter mot tristessen. Det fjärilsvingeformade och kraftigt lutande taket lyfter nästan mot himlen.

Förra rektorn Kerstin Malcus Elving hade en bergfast tro på att elever växer med ansvaret. Det har de gjort.

Ända sedan skolans invigning 1995 har dessutom lärare som vill öka elevinflytandet anställts.

- En besjälad skolledning anställde engagerade lärare som uppmanar elever att ta sitt ansvar. Då är förutsättningarna väldigt goda, säger nye rektorn Roy Jörgensen.

Skolar in rektorn i elevdemokratin

En timme i veckan skolar elevrådsordföranden Fredrik Johansson in rektor i den lokala elevdemokratin. Här är eleverna i majoritet i gymnasiestyrelsen.

"Bambapappa" - kökschefen Tomas Nilsson - anställdes som all personal efter intervjuer med både skolledning och elever.

- Eleverna var det tuffaste jag varit med om. De krävde raka svar, "kommer du att plocka bort fiskbullarna?" Så det var jag ju tvungen att göra, skrattar han.

Senaste exemplet på elevmakt är att skolan tagit över kafeterian. Nu serveras rena hotellfrukosten för bara tio kronor varje morgon.

- Det är väldigt bra, eftersom jag inte hinner äta hemma, säger Jenny Vaz, 18.

Hon har 2,5 mil till skolan sedan hon bytte till Ale gymnasium. Men hellre det än att fortsätta i gymnasiet i Trollhättan.

- Det är mycket mer personligt här. Lärarna är engagerade i den enskilda eleven, säger Jenny.

Ljuset flödar in i Ale kommuns bibliotek som liksom den lokala teatern ligger i skolbyggnaden. Jenny och hennes kompisar har historielektion. Utbredda i en stor mysig röd soffa letar de information om persiska och romerska krig.

Över hela skolan vilar en trygg stämning där eleverna och lärarna respekterar och lyssnar på varandra. Eller som det står på en lärares arbetsrum, "Knacka inte utan stig på".

- Det finns inga grupperingar på skolan, utan alla pratar med alla, säger Fredrik Johansson.

Nästan alla är nöjda med systemet

Eleverna får vara med och styra både skolan och skolgången. Två timmar varje dag väljer de själva vad de vill studera och kan gå till lärarna som då är tillgängliga för alla elever. Nästan alla är nöjda med systemet.

Fler elever än det svenska genomsnittet fullföljer sina studier här, samtidigt som betyget "icke godkänd" delas ut mindre ofta här än i övriga landet.

Gymnasisterna är med rätta stolta över sin skola. Eller som Boban Storjkovic, 16, säger:

- Vi har en fräsch skola. De andra i Göteborg är ruttna.

Det här har Ale-eleverna drivit igenom

Bara var tredje samhällsvetenskapselev i Sverige tycker att lärarnas undervisning är intressant. Engagerade lärare är Ale gymnasiums kännetecken. Redan när de anställs vet de att här bestämmer eleverna det mesta. Det har lockat hit hängivna lärare som stöttar eleverna i att ta ansvar. tyck till Ska elevrådet få rätt att förhandla om omplacering av dåliga lärare?

Joachim Kerpner