Efter utspelen: Nu ska EU rösta om sommartid

Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-parlamentet ska rösta om tidsomställningen.

avClara Öhrn

NYHETER

Flera EU-länder vill slopa vinter- och sommartiden.
Efter påtryckningar ska EU-parlamentet nu rösta om frågan ska utredas eller inte, skriver Dagens Nyheter.

Sommartid och vintertid skapar stora diskussioner varje år. Finland och Polen är några av de länder som hoppas på att kunna avskaffa tidsomställningen helt. Efter påtryckningar ska nu EU-parlamentet rösta om EU-kommissionen ska utreda frågan eller inte, skriver Dagens Nyheter.

Sker samtidigt i alla EU-länder

Sedan 2001 är tidsomställningen reglerad av EU. Alla medlemsländer ställer om klockan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober och det anses viktigt för den inre marknaden att alla gör likadant samtidigt.

Sveriges riksdag får årligen in motioner från riksdagsledamöter som vill avskaffa sommar- och vintertiden eftersom man anser att den har negativa hälsoeffekter på vissa människor. Centerpartiet är positiva till att slopa tidsomställningen.

– Det här var ju en diskussion på vår stämma i höstas och det finns forskning på detta som innebär att det leder till ökad ohälsa och ökad stress helt enkelt, sa Annie Lööf (C) till TT förra veckan.

Vi behöver mer ljus på dagen

Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, uttalade sig i frågan när vi ställde om till vintertid i höstas. Enligt honom bör vi avskaffa vintertiden helt eftersom vi drar mer nytta av en extra timme ljus på dagen istället för på morgonen.

– Vi har inte så mycket tillgång till ljus, så det är jättedumt att vi tar bort den timmen, sa han till Aftonbladet då.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vintertid

Sommartid

EU