Danmark

Danmark vill införa förbud mot att bära burka

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Danmarks regering föreslå förbud mot att bära burka och andra plagg som täcker ansiktet.

Danska justitiedepartementet bekräftar det kommande lagförslaget i ett pressmeddelande.

– Det är inte förenligt med värderingar i det danska samhället, säger justitieminister Søren Pape Poulsen i ett pressmeddelande.

Danmarks regering tänker föreslå förbud mot att bära burka och andra plagg som täcker ansiktet. Upprepade överträdelser kommer att kunna straffas med böter upp till 10 000 kronor, rapporterade Danmarks TV2 under tisdagen.

Nyheten bekräftas nu även av justitiedepartementet, som presenterar ett utkast till lagförslag. Frågan har diskuterats under de senaste månaderna i folketinget. Nu kommer lagförslaget att gå ut på remiss för att sedan röstas om i folketinget.

Blir förbjudet.

– Det är inte förenligt med värderingar i det danska samhället eller respekten för samhället att skyla ansiktet när man möter någon annan på en offentlig plats. Vi ska värna om respekten för vårt samhälle och de värderingar som binder oss samman. Med ett täckningsförbud drar vi en gräns och slår fast att här i Danmark visar vi varandra respekt genom att mötas ansikte mot ansikte, säger justitieminister Søren Pape Poulsen i pressmeddelandet.

Kan ge böter på upp till 10.000 kronor

Att bära burka på offentlig plats kan enligt lagförslaget straffas med böter på mellan 1000 och 10.000 danska kronor.

Med offentliga platser menar regeringen exempelvis gator och parker. Förbudet gäller även för affärer och köpcentrum samt i kollektivtrafiken.

Exempel på plagg som täcker ansiktet enligt det danska justitiedepartementets definition är burka, niqab och rånarluva.

Vissa typer av ansiktstäckning fortfarande okej

Vissa typer av täckning av ansiktet kommer dock att vara utantagna, skriver justitiedepartementet. Det kan röra sig om att täcka ansiktet för kyla, genom maskeraddräkter eller skyddsutrustning.

Ansiktstäckning på grund av religiösa skäl kan dock vara okej i vissa sammanhang står det i utkastet, till exempel i samband med en religiös rit eller i en religiös byggnad.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmark