Falska mp3-filer lurar musikpirater

NYHETER

Kan hjälpa skivbolagen att spåra bovarna

Skivbolagens nya vapen mot dem som laddar ned musik från internet kan bli falska mp3-filer. De ska hjälpa skivbolagen att spåra musikpiraterna. Eminems bolag Interscope är först med att testa falska mp3-filer.

När artisten Eminem släppte sin skiva ”The Eminem Show” för en månad sedan så var säkerheten rigorös.

Trots det så kom materialet från skivan snabbt ut på nätet – innan skivan ens fanns på marknaden.

Bolaget Interscope, ägt av Universal, sköt då på skivsläppet en vecka och konstruerade under tiden falska mp3-filer med samma namn som spåren från albumet. Filer som man hoppades att musikpirater skulle nappa på.

Interscope förnekar spårning

Enligt nyhetsbyrån Reuters och musiktidningen New Musical Express ska mp3-filerna göra det möjligt för skivbolagen att spåra den som laddar ned musiken. Detta är dock något som musikbolaget förnekar.

- Nej, det är vanliga mp3-filer. Filerna består av delar av låtar som satts ihop i en loop. Den som laddar ned märker inte att hela låten inte kom med. Det är först när man lyssnar som man märker det, säger Johan Lindquist, Interscope i Sverige.

Enligt Johan Lindqvist är filerna värdelösa och tar bara upp plats i datorn.

- De är till för att skapa förvirring, säger han.

Han har inte hört talas om att filerna ska vara möjliga att spåra.

- Nej det är en nyhet för mig i alla fall, säger han.

Elektroniska vattenstämplar

Interscope och Universal har länge försökt komma åt musikens spridning på Internet genom s k elektroniska "vattenstämplar" på förhandsexemplar av skivor.

- Det är en liten kod som ligger på promotionskivorna. Det är inget som vanliga konsumenter riskerar att drabbas av, säger Johan LIndqvist.

Genom vattenstämpeln kan man spåra låtarna om de hamnar på nätet och på så sätt kan läckor inom systemet täppas till.

Enligt Johan Lindqvist är det i första hand musiken som riktar sig till tonåringar som man har problem med på nätet. Och det är ett stort problem för skivbranschen.

- Försäljningssiffrorna för branschen har gått ned 5 procent ungefär under senaste året. Jag kan tänkta mig att hälften av dessa är nedladdningar.

Susanna Vidlund