Avhugget grishuvud vid moskébygge

NYHETER

Händelsen anmäld som hets mot folkgrupp

Huvudet av en slaktad gris har hittats vid ett moskébygge i Skövde. Polisen har anmält händelsen som hets mot folkgrupp.

En okänd person gjorde upptäckten. Polisen larmades av Skaraborgs Allehanda.

– Grishuvudet låg kvar när vi kom till platsen. Det här är obehagligt, säger Egon Gustavsson, utredningsbefäl på Skövdepolisen.

– Vi har själva anmält händelsen men vi har inga som helst spår eller tips så just nu har vi inget att gå efter, säger han till aftonbladet.se.

Har det inträffat något liknande tidigare?

– Vid ett tillfälle för ungefär ett år sedan hittades ett grishuvud på trappen hemma hos en privatperson. Vad jag vet finns det ingen koppling mellan de båda fallen, det var ingen muslimsk familj. Men det gick aldrig att få fram vem som låg bakom det.

Muslimer fick hotbrev

Yüksel Peker är ordförande för Skövde muslimska kulturförening som driver moskébygget . Han är både förvånad och ledsen.

– Det kan vara någon som retas, men det kan också vara någon som hatar muslimer, säger Yüksel Peker till Sveriges Radio Skaraborg.

Han har nyligen fått ett hotbrev men polisen kopplar inte ihop händelserna.

– Jag känner inte till någon polisanmälan om ett hotbrev och ingen från föreningen har hört av sig till oss ännu. Jag tror inte att man vill ha så mycket uppmärksamhet kring den här historien, säger Egon Gustavsson.

– Men med all säkerhet rör det som en enskild gärningsman. Det är det vanliga i den här typen av fall.

Hårt motstånd mot moské

Moskébygget i stadsdelen Södra Ryd har mött hårt motstånd. 1999 protesterade 600 personer mot bygget genom en namninsamling. De var upprörda över att en återvinningsstation skulle tas bort till förmån för moskén.

Men kammarrätten ogillade klagomålen och moskén har fått klartecken och kan vara färdigbyggd 2004.

– Det är aldrig bra när det blir sådan här motsättningar. Jag hoppas att det inte växer. Jag tror att folk i allmänhet har accepterat moskébygget nu, säger Egon Gustavsson.

Ulrika Nordin