Färgbutiker uppmanar till vandalism

NYHETER

Säljer instruktioner och material till klottrare

Två färgbutiker i Stockholm förser klottrare med instruktioner och material som används vid skadegörelse. SL anser att butikerna uppmanar till brott och borde stängas omedelbart.

Klottret i Stockholm kostar kollektivtrafiken hundratals miljoner varje år. Sprayfärgen köps billigt i två butiker i centrala Stockholm. Väl synligt på butiksdisken ligger skisser av en tunnelbanevagn.

– Det är förskräckligt. De som säljer de här produkterna deltar i vandaliseringen, säger Kjell Hultman, trygghetsansvarig på Storstockholms Lokaltrafik (SL), till aftonbladet.se.

”Instruerar till vandalism

Enligt Hultman säljer butikerna även filmer som visar hur man går till väga för att ta sig in i tunnelbanevagnarna och smita från polisen.

– De instruerar till vandalism. Filmerna visar hur man krossar fönster i vagnarna och hur man sedan undviker väktare och poliser, säger Hultman.

– Åtminstone en av butikerna säljer även pulver med färg som varit förbjuden i Sverige i 15-20 år eftersom den är giftig. Färgen sitter extra hårt och gör det svårt att sanera vagnarna.

Dömd för skadegörelse

Den ena butiken ligger på Södermalm. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet är en av dem som arbetar i butiken känd klottrare och står åtalad för omfattande skadegörelse på pendeltåg och tunnelbanevagnar.

En av butikens tre ägare ska ha dömts för skadegörelse i Uppsala tingsrätt. Han greps för klotter senast för ett halvår sedan, uppger SvD.

Den andra butiken ligger på Norrmalm i en fastighet som ägs av det kommunala bolaget AB Familjebostäder. Hyresvärden har anmält butiksägarna till Stockholms tingsrätt.

”Borde stängas”

– De sysslar inte med den verksamhet som uppgivits för oss. Ett allmännyttigt bolag kan inte inhysa verksamhet som förknippas med grov skadegörelse, säger Lena Daag, chef för Familjebostäders vd-stab, till SvD.

Kjell Hultman på SL anser att butikerna borde stängas omedelbart.

– Man ska inte kunna slå upp butiker som uppmanar till brott, säger Hultman.

Ulrika Nordin